Gest INCREDIBIL: Premierul ceh și-a cerut scuze DE 5 ORI în fața populației. Cehia, lovită de al doilea val de COVID-19

Premierul Andrej Babis. Foto:  Guvernul Cehiei / Vlada.cz
Criza de COVID-19 din Republica Cehă este acum atât de gravă, încât miercuri, la o coferință de presă, premierul Andrej Babis a făcut ceva ce puțini lideri fac: și-a cerut scuze în fața oamenilor. De cinci ori!

Andrej Babis, premierul din Republica Cehă, care trece printr-una dintre cele mai grave epidemii de COVID-19 din lume, a recunoscut că el și guvernul său au făcut greșeli în gestionarea focarelor și a pledat, în fața oameniilor, să respecte regulile stricte de carantină impuse.

„Îmi pare rău că noile restricții vor avea un impact asupra vieții proprietarilor de afaceri, a cetățenilor, a angajaților. Îmi pare rău și pentru faptul că am exclus de facto posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, pentru că nu-mi puteam imagina că se va ajunge aici”, a spus Babis, citat de CNN.

Declarațiile liderului ceh vin în timp ce alte națiuni europene, inclusiv Germania și Polonia, au raportat zilnic numere record de cazuri noi, iar Irlanda s-a pregătit să impună cea mai strictă carantină din Europa.

Cehia, cea mai mare rată de infectare

Noile măsuri luate de autoritățile cehe, care au intrat în vigoare de joi dimineață, includ limitarea liberei circulații a oamenilor și închiderea de servicii și magazine neesențiale. Aceste restricții vor rămâne în vigoare până pe 3 noiembrie.

Obligativitatea purtării măștilor a fost, de asemenea, instituită încă de marți. În Cehia se poartă mască inclusiv în mașină, nu doar în spații publice. 

Timp de săptămâni, premierul a refuzat să impună reguli mai stricte asupra populației, invocând necesitatea protejării economiei. Dar decizia - care, în unele cazuri, a contrazis opinia experților - a dus la o răspândire necontrolată a virusului.

Cehia, care are 10,69 de milioane de locuitori, raportează acum mai multe cazuri noi de COVID-19 la 100.000 de oameni decât orice altă țară importantă din lume. Acesta a raportat aproape 15.000 de noi cazuri miercuri, un record de la începutul pandemiei.

Republica Cehă a fost lăudată pentru modul în care a gestionat primul val al pandemiei, în primăvară, când guvernul a impus timpuriu o carantină și a făcut măștile obligatorii, într-un moment în care majoritatea lumii occidentale abia lua în considerare astfel de soluții. Acest management strict a fost, însă, ridicat în timpul verii, guvernul crezând că are epidemia sub control.

Premierul Babis a recunoscut miercuri că țara sa a devenit victima propriului succes.

„Cu siguranță am greșit când ne-am gândit, la sfârșitul lunii mai, odată cu relaxarea, că am reușit să învingem”, a mărturisit premierul ceh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel