Gena care îmbunătățește tratamentul sclerozei multiple

Scleroză multiplă
Cercetătorii au descoperit o genă care ar proteja un anume tip de celule din creier de la distrugere și care ar îmbunătăți tratamentul pentru scleroză multiplă.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia, au identificat, într-un studiu, o genă, Gsta4, care protejează un anumit tip de celule din creier de la distrugere. Aceștia speră că rezultatele studiului să ajute la îmbunătățirea tratamentului sclerozei multiple: ”Se știe prea puțin despre mecanismele din spatele SM progresive, prin care mă refer la faza bolii în care oligodendrocitele și neuronii din creier mor fără a se reface”.

Cercetătorii suedezi au studiat posibilele mecanisme care influențează cât de bine se maturizează oligodendrocitele în celulele funcționale și supraviețuirea lor în timpul acestui proces.

Într-o fază timpurie a sclerozei multiple, oligodendrocitele sunt capabile să se formeze și să se maturizeze în noi celule izolante, restabilind astfel funcționalitatea neuronală la pacient. Însă, această funcție este blocată treptat. ”În studiul nostru identificăm o genă numită Gsta4, care este deosebit de importantă pentru procesul de maturare a oligodendrocitelor. Interesant, se pare că unele medicamente SM cunoscute și viitoare accelerează acest proces la șobolani prin această genă. Eliminați Gsta4 și vor pierde acest efect”, afirmă autorii studiului, într-un comunicat al Institutului citat.

Testele în acest sens s-au făcut pe rozătoare și arată că este vital ca în timpul creșterii și maturității celulare mitocondriile să fie protejate.

Scleroza multiplă e o boală a sistemului nervos central și poate duce la pierderea senzației, tremur, dificultăți de mers, modificări ale dispoziției și deficiențe de vedere.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel