Gena care ajută metastazele să se răspândească în organism. Cum poate fi oprită

metastaze - FOTO: Freepik
Cercetătorii au descoperit o genă care, atunci când este activată, sporește capacitatea celulelor canceroase metastatice de a crește și de a se răspândi în organism. Aceste celule sunt responsabile pentru majoritatea deceselor cauzate de cancer.

Oamenii de știință au descoperit o genă care permite cancerului să se răspândească în organism, cauzând complicații grave. În studiile lor, au observat că inhibarea acestei gene în laborator oprește creșterea și răspândirea celulelor canceroase în corp.

Cercetătorii au identificat o genă al cărei nivel de exprimare conferă o avantaj de creștere celulelor canceroase metastatice, responsabile pentru 90% din decesele asociate cancerului. Echipa a demonstrat că inhibarea acestei gene în modelele de laborator ale cancerului previne creșterea și răspândirea celulelor metastatice.

Descoperirea genei cheie în lupta împotriva metastazelor canceroase

Descoperirile ar putea duce la noi strategii de tratament pentru cancerul metastatic și ar putea avea un impact semnificativ pentru pacienții cu cancer pancreatic. Celulele canceroase metastatice trebuie să depășească numeroase obstacole pentru a se răspândi de la un tumor primar prin sânge.

Un nou studiu condus de cercetători de la Centrul de Cancer Mass General a identificat o genă al cărei nivel de exprimare conferă un avantaj de creștere acestor celule.

Mecanic, expresia acestei gene permite celulelor canceroase metastatice să inducă modificări în mediul lor înconjurător, astfel încât să poată crește în noi locații din corp. Descoperirile au fost publicate în Nature Cell Biology.

"Rezultatele noastre indică posibile noi abordări terapeutice pentru a targeta specific cancerul metastatic", a declarat autorul principal Raul Mostoslavsky, MD, PhD, care este directorul științific al Centrului de Cercetare a Cancerului Krantz Family la Centrul de Cancer Mass General.

Vezi și: Principala diferență între anxietate și depresie. Ce spune anxiosul și ce spune depresivul. Ramona A. Dumitru: Anxietatea se referă la frici, depresia la tristețe

Cum inhibarea genei poate opri răspândirea cancerului

Celule canceroase - FOTO: Freepik@kjpargeter

Mostoslavsky și colegii săi au comparat inițial modelele de exprimare genetică în tumori primare versus metastatice la șoareci cu cancer pancreatic sau cancer de sân. După identificarea mai multor gene ale căror expresii cresc în celulele tumorale metastatice, cercetătorii au inhibat fiecare gen în mod individual.

În experimente, inhibarea genei Gstt1 nu a avut efect asupra celulelor tumorale primare la șoareci, dar a împiedicat celulele canceroase metastatice să crească și să se răspândească. De asemenea, a blocat creșterea celulară în două linii celulare umane de cancer pancreatic derivate din metastaze.

Vezi și: Verdeața care previne diabetul. Are o cantitate importantă de antioxidanți

Perspective noi în tratamentul cancerului metastatic

Gstt1 codează o enzimă care face parte dintr-o super-familie de proteine implicate în protejarea celulelor de toxine, printre alte funcții. Studiile au indicat că enzima Gstt1 determină celulele canceroase metastatice să modifice și să secreționeze o proteină numită fibronectină, importantă pentru ajutarea celulelor să se atașeze la matricea extracelulară, o rețea mare de proteine și alte molecule care înconjoară, susțin și dau structură celulelor și țesuturilor din corp.

"Gstt1 modifică matricea care înconjoară celulele metastatice, astfel încât să poată crește în aceste nișe străine. Rezultatele noastre ar putea duce la noi strategii pentru tratamentul bolii metastatice. Acest lucru ar fi deosebit de impactant pentru cancerul pancreatic, în care cea mai mare parte a pacienților prezintă metastaze la momentul diagnosticării inițiale", a explicat Mostoslavsky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel