Gastrita și impactul ei asupra funcției digestive. Principalele cauze ale inflamației stomacale

Gastrita Foto: Freepik @ipopba
Află mai multe despre una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale stomacului și cum poate fi tratată eficient.

Gastrita este o afecțiune care provoacă inflamații și leziuni la nivelul mucoasei stomacale. Simptomele includ greață și dureri de stomac în stadiile incipiente și semne de deficiențe de vitamine în stadiile ulterioare. Cea mai frecventă cauză a gastritei este o infecție cu bacteria Helicobacter pylori, sau H. pylori.

Gastrita poate fi gravă dacă este lăsată netratată, putând progresa până la a deveni cancer gastric. Deoarece gastrita nu provoacă întotdeauna simptome la început, este posibil să nu recunoaști că o ai. Din fericire, gastrita de obicei se poate vindeca. Există diverse metode de tratament și de gestionare a gastritei, în funcție de ceea ce o provoacă.

Vezi și: 10 alimente bogate în fibre. Care ar trebui să fie aportul tău zilnic și ce beneficii are o dietă bogată în fibre

Tipuri de gastrită

Sunt posibile atât gastrita acută, cât și cea cronică.

Gastrita acută se dezvoltă rapid și temporar. Ea este cauzată și de tulburări acute.

Gastrita cronică este o afecțiune pe termen lung, deși este posibil să nu o observați tot timpul (sau deloc). De obicei, apare ca o consecință a unei alte boli cronice, treptat.

În plus, făță de aceste tipuri, gastrita poate fi neerozivă sau erozivă, potrivit Cleveland Clinic.

Gastrita erozivă înseamnă că ceea ce cauzează gastrita ta mănâncă de fapt mucoasa stomacului, lăsând răni (ulcere). De obicei, este vorba de o substanță, cum ar fi bila, acidul, alcoolul sau narcoticele.

Gastrita neerozivă nu lasă modificări erozive, dar poate provoca iritații, cum ar fi înroșirea mucoasei stomacale. Mucoasa stomacului dumneavoastră poate răspunde la un anumit tip de gastrită neerozivă prin slăbire sau dispariție (atrofie). Din acest lucru pot rezulta probleme digestive.

Vezi și: Beta-alanina, aminoacidul care îmbunătățește performanța sportivă. Întârzie formarea acidului lactic în mușchi

În funcție de motiv, poate exista un termen mai precis pentru artrită. Iată câteva exemple:

- Gastrita infecțioasă.

- Gastrită indusă de medicamente.

- Gastrită indusă de alcool.

- Gastrită indusă de stres.

- Gastrita autoimună.

- Gastrita eozinofilică.

Foto: Freepik @photoroyalty

Simptome

Gastrita poate fi ușoară sau severă, provocând simptome precum pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac, balonare, greață și vărsături. Dacă persistă pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să fie mai severă sau să fi fost în curs de desfășurare. 

Este posibil ca mucoasa stomacului să nu se mai apere împotriva acizilor și enzimelor, ceea ce duce la indigestie sau ulcer gastric. Ulcerele hemoragice pot avea ca rezultat sânge negru în fecale sau în vărsături.

Durerea de gastrită este o afecțiune comună legată de inflamație care afectează partea superioară a abdomenului mijlociu, în special stomacul. Poate fi o senzație de arsură sau de roadere și se poate ameliora la masă. Cauza gastritei este răspunsul sistemului imunitar la o problemă existentă în stomac. Sistemul imunitar trimite celule inflamatorii către mucoasa stomacului pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a repara țesuturile. 

Cu toate acestea, simptomele gastritei pot fi cauzate de inflamație, care este vinovatul inițial. Există diverse cauze potențiale ale gastritei.

Infecții

Una dintre cele mai frecvente cauze ale gastritei, în special ale gastritei severe, este infecția. Un răspuns tranzitoriu care adesea dispare de la sine poate fi provocat de boli bacteriene și virale legate de gripa stomacală. Gastrita cronică poate fi provocată de infecția bacteriană H. pylori, foarte răspândită și de lungă durată. Gastrita acută sau cronică poate fi, de asemenea, mai puțin obișnuită, cauzată de infecții fungice și parazitare.

Substanțe chimice

Gastrita acută sau cronică poate fi provocată de alcool și de unele medicamente, în funcție de cât de mult și de cât de des le folosești. Acestea pot duce la gastrită erozivă, o eroziune chimică a mucoasei stomacale. Gastrita acută este frecvent cauzată de utilizarea excesivă a AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene).

Boala autoimună

Inflamația cronică este cauzată de tulburări autoimune. Sistemul imunitar provoacă involuntar inflamații la celulele proprii ale organismului tău atunci când ai o boală autoimună. Este posibilă apariția spontană a gastritei cronice autoimune. Mai rar, gastrita poate apărea ca efect secundar al unei alte boli autoimune.

Aport redus de sânge

Gastrita acută poate rezulta în urma unei operații semnificative, a unei traume sau a unei boli grave. Atunci când te confrunți cu un stres fiziologic extrem, corpul tău deviază fluxul sanguin de la sistemul digestiv către organele mai importante. Acest lucru slăbește apărarea mucoasei stomaculu, crescând susceptibilitatea acestuia la substanțele din interior.

Alte cauze ale gastritei includ:

- Radioterapia (mucozită).

- Chimioterapia.

- Reflux biliar.

Diagnostic

Un medic poate suspecta gastrita pe baza simptomelor și a istoricului de sănătate, dar nu este sigur fără teste. Testele imagistice, cum ar fi o serie de analize gastrointestinale superioare, pot detecta ulcerele sau eroziunea mucoasei stomacale, dar nu și gastrita în sine. 

Pentru a confirma gastrita, este nevoie de o probă de țesut, care poate fi prelevată în timpul unui examen de endoscopie superioară. Camera endoscopică poate lua o biopsie, iar endoscopistul poate, de obicei, să recunoască gastrita vizual chiar înainte de a o confirma. 

Pot fi necesare teste suplimentare pentru a izola cauza sau pentru a verifica dacă există complicații, cum ar fi teste de sânge, teste de scaun și teste de respirație H. pylori.

Tratament

Gastrita nu dispare de la sine, dar tratamentul o poate ajuta să facă acest lucru. Gastrita cronică este legată de o altă afecțiune cronică și poate fi tratată cu medicamente eliberate fără prescripție medicală deși este recomandat mai întâi să consulți un medic pentru a primi un diagnostic precis și recomandări în ceea ce privește tratamentul cu medicamente. Acestea pot oferi o ușurare temporară în timp ce stomacul se vindecă. Medicul se poate asigura că a fost eliminată cauza gastritei.

Gastrita actuală necesită îngrijiri profesionale și poate implica antibiotice, medicamente alternative pentru afecțiunile tratate cu AINS, servicii de tratare a dependenței pentru tulburarea de consum de alcool sau dependența de cocaină, medicamente țintite pentru boli autoimune, intervenții chirurgicale pentru hemoragii gastrointestinale, ischemie sau reflux biliar și medicamente de blocare a acidului eliberate pe bază de rețetă pentru a promova vindecarea. Este esențial să te asiguri că a fost eliminată cauza gastritei înainte de a căuta tratament.

În concluzie, deși gastrita este o afecțiune frecventă care afectează un număr mare de persoane la nivel global, dacă nu este tratat, efectele pot varia de la dureri pe termen scurt la dificultăți pe termen lung. Gestionarea eficientă a gastritei depinde de identificarea originii acesteia, de recunoașterea simptomelor sale și de obținerea de ajutor medical cât mai curând posibil.

Gestionarea proactivă a gastritei poate îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea pe termen lung, fie prin medicație, fie prin modificări ale stilului de viață, fie prin tratarea afecțiunilor medicale subiacente. Reamintim că este întotdeauna recomandat să soliciți un diagnostic și un tratament personalizat de la un medic dacă ai simptome cronice sau ai preocupări legate de gastrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel