Gastrita: cauze, simptome și tratament

gastrita FOTO: Pexels @andrea piacquadio
Care sunt cauzele gastritei, cum se manifestă și ce este recomandat să facem dacă apare?

Gastrita este o boală a stomacului frecventă și se caracterizează prin inflamația mucoasei gastrice. Gastrita poate avea o evoluție acută, de scurtă durată sau o evoluție cronică, care poate dura chiar ani de zile.

Cauze

Stresul este principala cauză a gastritei. Oboseala cronică, surmenajul, tensiunea nervoasă contribuie semnificativ la apariția gastritei. Alți factori favorizanți importanți sunt fumatul și consumul de alcool.Gastrita poate fi determinată și de infecția cu Helicobacter pylori sau de administrarea unor medicamente, precum: aspirina sau ibuprofenul. Totodată, atunci când este perturbat echilibrul sistemului imunitar, gastrita poate avea cauză autoimună. 

Simptome

Persoanele care suferă de gastrită au o aciditate crescută a secreției gastrice, care determină dureri gastrice caracterizate prin senzația de arsură a stomacului. Alte simptome ale gastritei sunt:

-indigestie;

-alterarea stării generale și lipsa poftei de mâncare;

-senzația de prea plin;

-spasme: procesele inflamatorii vor determina contracții spastice ale musculaturii stomacului;

-senzație de vomă și vărsături.

Tratament

În majoritatea cazurilor, gastrita nu necesită un tratament complex și se ameliorează odată cu respectarea unui regim alimentar potrivit. Pe lângă acesta de pot administra substanțe antiacide care scad pH-ul gastric. Persoanele care suferă de gastrită sunt sfătuite să consume cantități mici de mâncare, să mestece bine alimentele, să evite mâncărurile picante, alimentele fierbinți și stresul. Alimentele "prietenoase" cu stomacul sunt: carnea de pește, legumele fierte, orezul, ouăle fierte, fasolea, pâinea prăjită.

Câteodată, evoluția gastritei este cronică și poate duce la ulcer gastric. Dacă durerea de stomac persistă sau ai simptomele de mai sus de mai mult de o săptămână trebuie să te adresezi medicului pentru un consult de specialitate. Medicul gastroenterolog va determina cauza gastritei prin investigații de laborator și va recomanda un tratament potrivit. În cazul în care gastrita a apărut ca urmare a infecției cu Helicobacter pylori va fi necesară antibioterapia.

Vezi și: Masajul te face mai FERICIT. Spune STOP stresului și îmbunătățește-ți circulația sângelui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel