Furia narcisistă: cum se manifestă și care sunt primele semne. Psihiatrul Raluca Ioana Modoranu: Se simte amenințat sau respins în mod real

Furia narcisista - Foto: Freepik @master1305
EXCLUSIV
Ce este și cum se manifestă furia narcisistă. Psihiatrul Raluca Ioana Modoranu ne-a vorbit despre primele semne.

Furia narcisistă este un fenomen psihologic complex și adesea distructiv care poate afecta persoana care o experimentează, cât și pe cei din jurul său. Înțelegerea acestei manifestări a personalității narcisiste este esențială pentru a identifica și aborda corect această problemă în cadrul contextului său psihologic și social.

Furia narcisică este un termen care a fost inventat pentru prima dată de autorul Heinz Kohut în 1972 pentru a se referi la tendința persoanelor cu tulburare de personalitate narcisică (NPD). 

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică cer ca alții să le ofere admirație constantă și feedback pozitiv. Când acest lucru nu se întâmplă, poate provoca sentimente subiacente de rușine care declanșează un răspuns instantaneu de furie și îi determină să atace fără a lua în considerare modul în care îl afectează pe destinatar. 

Ce este furia narcisistă? 

”Furia narcisistă este o formă de reacție emoțională exagerată, violentă și impulsivă care apare atunci când narcisistul se simte amenințat sau respins în mod real sau perceput. Acest tip de furie este adesea asociat cu un ego fragil și o lipsă de auto-stimă profundă.

Narcisismul în sine este caracterizat de o supraevaluare a propriei importanțe, o nevoie constantă de admirație și o lipsă de empatie față de ceilalți. Furia narcisistă poate fi declanșată de evenimente minore, percepute ca amenințări la adresa egoului narcisistului.

Aceste evenimente pot include critici, eșecuri sau respingeri reale sau imaginare. De obicei, reacția furiei narcisiste este disproporționată în raport cu evenimentul care a declanșat-o”, a declarat psihiatrul Raluca Ioana Modoranu în exclusivitate pentru DC Medical. 

Furia narcisistă poate fi activă sau pasivă, cu semne corespunzătoare exterioare sau interioare ale problemei. Mai jos sunt semnele și simptomele la care trebuie să fiți atenți.

Semne exterioare

Crize de furie atunci când nu i se acordă atenția pe care simt că o merită

Izbucniri furioase sau explozive

Furie intensă

Crize bruște de furie

A deveni agresiv verbal sau fizic

Incapacitatea de a controla furia

Încercarea intenționată de a provoca durere (emoțională sau fizică) 

Semne interioare

Agresiune pasivă

Acordarea „tratamentului tăcut”

Retragerea sau distanțarea

A evita pe cineva

Resentiment ascuns

A deveni ostil sau amar

Disocierea sau sentimentul deconectat de realitate

”Narcisistul poate experimenta acces rapid și intens de furie, care se manifestă printr-un comportament agresiv, verbal sau fizic. Aceste explozii pot fi însoțite de insulte, amenințări sau chiar violență fizică. În încercarea de a-și menține controlul și puterea, narcisistul poate folosi manipularea emoțională sau tacticile de control pentru a-și atinge scopurile.

Acest lucru poate include minciuni, manipulare sentimentală sau chiar sabotaj.

Narcisistul poate recurge la izolare sau pedepsire pentru a-și exprima furia. Acest lucru poate însemna retragerea afectivă, tăcerea prelungită sau chiar abandonul emoțional. În loc să-și recunoască propriile vulnerabilități și slăbiciuni, narcisistul poate proiecta aceste aspecte asupra altora, acuzându-i pe aceștia pentru propriile lor defecte”, ne-a mai spus Raluca Ioana Modoranu. 

Trăsături de personalitate

Criteriile pentru un diagnostic de tulburare de personalitate narcisistă necesită un model generalizat și pe termen lung al anumitor trăsături de personalitate, inclusiv:

Grandiozitatea

Nevoie de putere și control

Lipsa empatiei

Un sentiment de putere

Aroganţă

Nevoie de atenție

Furia narcisistă este o manifestare a personalității narcisiste care poate avea consecințe semnificative asupra sa și a relațiilor sale. Înțelegerea mecanismelor și a manifestărilor acestei furii este esențială pentru a aborda corect această problemă și pentru a oferi sprijin și intervenție adecvată atât persoanei afectate, cât și celor din jurul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel