Fumezi marijuana? Îți poate scădea IQ-ul și îți poate declanșa o psihoză sau schizofrenie

Schizofrenia
Experții spun că un creier tânăr ar putea fi mai vulnerabil la efectele canabisului, în comparație cu un creier adult. Poate declanșa schizofrenia sau să scadă coeficientul de inteligență.

Fumatul de marijuana pentru a trata afecțiunile de sănătate, cum ar fi simptomele chimioterapiei pentru cancer, sindromul lenox-gusto și alte afecțiuni oferă o ușurare și beneficii, conform Institutului Național de Sănătate. Acestea fiind spuse, fumatul zilnic de marijuana și abuzul de droguri pot avea efecte secundare dăunătoare grave. Dr. Parham Yashar, neurochirurg certificat la Spitalul Dignity Health Northridge, spune: „Există dovezi că utilizarea regulată a canabisului are ca rezultat modificări ale creierului, în special în hipocamp și amigdale – care pot avea efecte asupra atenției, memoriei. Afectează luarea deciziilor și procesarea emoțională, printre altele.”

El adaugă: „Deși nu este bine înțeles, dovezile din studiile pe animale și pe oameni sugerează că consumul intens de marijuana și canabis la adolescenți este asociat cu rezultate negative mai persistente decât consumul la adulți. Acest lucru sugerează că creierul tânăr poate fi mai vulnerabil la efectele expunerii la canabis în comparație cu creierul adulților, iar efectele sale asupra creierului adolescentului s-a considerat că cresc riscul de a dezvolta boli mintale, cum ar fi dependența și psihoza.” Dr. Joseph Haraszti MD, un psihiatru și specialist în dependențe de renume mondial din Pasadena, CA, explică efectele dăunătoare pe care le poate avea fumatul marijuana.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Cum să reduci riscul de a face cancer. Lucrurile banale care pot face diferența

1 Marijuana creează dependență

Deși există o teorie conform căreia canabisul nu dă dependență, se pare că aceasta este greșită, potrivit dr. Haraszti. „În anii 70 și 80, se credea că marijuana nu dă dependență. Motivul pentru care credeau că nu creează dependență este pentru că spuneau că nu există sevraj. Dar de la sfârșitul anilor 80 și 90 am avut o creștere extraordinară a concentrației canabisului. În anii 70 și 80 marijuana avea o concentrație medie de 4 la sută din THC și acum este undeva de la 15 la sută sau mai mare și există forme chiar mai concentrate. Așa că acum, cu forme mai concentrate și consum zilnic, există și sevraj și poate fi cu adevărat grav. Persoanele care o folosesc zilnic, pot experimenta iritabilitate, o poftă extraordinară, probleme de gândire, probleme cu memoria și așa mai departe."

2 De ce este greu să tratezi oamenii pentru dependența de marijuana

Renunțarea la obiceiul de a fumat marijuana este o provocare, dezvăluie dr. Haraszti. „Ca medic care tratează dependențe, am tratat oameni pentru tot ce se află sub soare, inclusiv pentru alcool, heroină, cocaină și metafanine. Ultimul lucru la care oamenii renunță este marijuana. Aceasta este cea la care le este cel mai greu să renunțe. Este o substanță care dă extrem de mare dependență și detoxifierea pentru marijuana este foarte dificilă. Nu avem nicio substanță specifică de combatere sau de ajutor în detoxifierea de marijuana. Singurul medicament pe care l-am găsit oarecum util este NAC. Dar într-adevăr nu există nicio mediere în afară de doar încetinirea renunțarea unei persoane.”

3 Puteți lua supradoză de marijuana

„Au fost raportate unele decese ale unor persoane care vapau cu marijuana”, spune dr. Haraszti. „Nu s-a dovedit că a fost cu siguranță cauzată de marijuana, dar cu siguranță există o asociere între aceste decese și vaping cu concentrații mari de marijuana. Era amestecat și cu nicotină și consumau și alcool. Oamenii din industria canabisului spuneau că nu s-a datorat canabisului, dar cred că concentrația mare de canabis, atunci când îl vapează, ar putea duce la decese. De asemenea, oamenii au descoperit că după prima oră de la consumul de marijuana există un risc enorm de atac de cord, deoarece marijuana provoacă o creștere a tensiunii arteriale și tot felul de efecte cardiovasculare.”

4 Marijuana la adolescenți, efecte mai grave

Copiii sunt expuși unui mare risc de a experimenta efecte dăunătoare severe de la fumatul zilnic de marijuana, potrivit dr. Haraszti. „Au fost multe cercetări și studii făcute în acest sens. Studiile inițiale au fost făcute pe șobolani. Ceea ce au descoperit a fost că dacă expuneți femelele de șobolan gravide la marijuana, creierul în curs de dezvoltare al urmașilor este afectat în toate felurile. Coordonarea lor este oprită, au un sistem de recompensă eșuat, nu răspund la stimuli la fel ca șobolanii normali în curs de dezvoltare. De asemenea, nu pot efectua teste de memorie. Asta găsim la urmașii mamelor care fumează marijuana în timpul sarcinii. Sunt mult mai predispuși să aibă probleme sociale și să se înțeleagă cu alți copii și, de asemenea, învățarea, memoria și IQ-ul lor sunt afectate. Marijuana îți poate scădea IQ-ul cu 8-10 puncte, dacă o folosești zilnic și în special în timpul adolescenței.”

5 Marijuana poate declanșa psihoză sau schizofrenie

Pentru unii, utilizarea marijuanei va crea un risc crescut de a dezvolta boli mintale, explică dr. Haraszti. „Marijuana poate declanșa psihoză la cineva care este susceptibil. La începutul carierei mele am văzut un adolescent care a intrat în spitalul în care lucram și era psihotic acut. Avea semne timpurii de schizofrenie. În timp ce încercam să aflu ce factori au declanșat și ce fel de factori precipitanți ar fi putut să fi experimentat, se dovedește că a fumat marijuana doar de câteva ori, doar câteva expuneri, și a ajuns în această stare psihotică acută. Din acel moment a fost psihotic. Ar putea fi un declanșator pentru o luptă de-a lungul vieții cu schizofrenia pentru oricine cu varianta genei AKT1. Am văzut-o și cu declanșarea bipolară și am văzut-o și cu tulburările de anxietate.

Cercetarea nu susține relația dintre bipolar și anxietate. Dar cu psihoza există o relație și au identificat această genă specială. Asta nu se întâmplă cu toată lumea, ci doar cu persoanele care au gena și sunt mai susceptibile la schizofrenie.Alte persoane care au gena A. a varianta genei KT1, dar care nu sunt susceptibile la schizofrenie, vor deveni psihotice doar pentru o săptămână sau două și apoi vor intra în remisie dacă renunță la fumatul de marijuana. Au halucinații, sunt paranoici, pot avea chiar și o reacție acută de panică. Nivelul de anxietate este ridicat și ei cred că vor muri. Este un sentiment groaznic. Ei trebuie să fie internați în spital sau au nevoie de medicamente anti-anxietate pentru a avea grijă de aceste simptome.”

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel