Fumatul: de ce este mai periculos la femeile sub 50 de ani decât la bărbați

Tânără care fumează
Femeile care fumează au un risc mai mare de atac de cord față de bărbații fumători, în special cele sub 50 de ani, susține un studiu.

Fumat, femei, periculos. O cercetare susține că fumatul crește riscul de infarct la femei și bărbați, dar reprezentantele sexului frumos ar avea un risc și mai mare, mai ales fumătoarele sub 50 de ani. Studiul a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, potrivit medicalxpress.

Se mai precizează că, în ciuda riscului crescut, fumătorii își pot reduce riscul la cel al unui nefumător la doar o lună după ce renunță la țigări.

Fumat, femei, periculos: premisele studiului

În lume, bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces, iar infarctul miocardic acut de segment ST (STEMI) – atac de cord major - este una dintre cele mai periculoase forme de boală cardiacă, cauzată de blocarea completă a uneia dintre arterele coronare principale. Iar fumatul - un factor de risc pentru 50% dintre atacurile de cord major.

Cercetătorii de la spitalele din cadrul Fundației NHS Trust Sheffield Teaching în parteneriat cu Universitatea din Sheffield au analizat fumatul ca un factor de risc independent pentru atacul de cord major (STEMI) și au căutat să determine diferențele de risc între grupe de vârstă și sexe. Au folosit o bază de date a unui studiu retrospectiv ce include circa 3.400 de oameni ce au avut atac de cord major din regiunea South Yorkshire, din intervalul ianuarie 2009 și iulie 2014. Aproape jumătate femei, 46,8%.

Fumat, femei, periculos: concluzii

Autorii studiului au observat că fumatul crește riscul de atac de cord major la toți pacienții, indiferent de vârstă sau sex. Însă, au sesizat aceștia, riscul este mai mare la femei comparativ cu bărbați fumători de toate vârstele. Cea mai mare diferență relativă de risc dintre bărbați și femei a fost în grupul de vârstă cuprinsă între 50 și 64 de ani, dar cea mai mare creștere a riscului la ambele sexe a fost în grupul de 18-49 ani - cel mai tânăr grup. Femeile care fumează din această grupă de vârstă au prezentat un risc mai mare de STEMI de 13 ori mai mare comparativ cu nefumătoarele. Tinerii fumători au avut un risc de 8,6 ori mai mare.

Fumat, femei, periculos: de ce un astfel de risc mai mare la fumătoarele sub 50 de ani?

"Fumatul poate scădea nivelul estrogenului seric. Estrogeni, care de mult timp au fost cunoscuți ca având efecte protectoare împotriva aterosclerozei, care este o acumulare de grăsimi, colesterol și alte substanțe din pereții arterelor care pot restrânge fluxul sanguin, sunt inhibate la fumătorii de sex feminin. De asemenea, la bărbații s-au descoperit că au artere coronare mai mari decât femeile, ceea ce înseamnă că inflamația cronică din fumat poate duce la un grad mai mare de îngustare arterială la femei decât la bărbați, deoarece arterele lor sunt mai înguste", se explică pe medicalxpress.

Iar unele boli vasculare sunt mai predominante la femei care au avut atac de cord major: vasospasmul, vasculita și disecția spontană a arterei coronare. Cercetatorii consideră că nu exclud ca fumatul să perpetueze unele dintre aceste afecțiuni.

Însă, autorii studiului subliniază că riscul de apariție a unui atac de cord major scade substanțial odată cu renunțarea la fumat. Aceștia mai precizează că studiul nu a inclus date despre intensitatea fumatului sau cât au fumat cei care au renunțat o lună și au reluat apoi viciul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel