Fumatul crește riscul de depresie și schizofrenie

Alcoolul
Consumul de tutun, adică fumatul, crește riscul de dezvoltare a depresiei și a schizofreniei, conform unui studiu recent realizat în Marea Britanie.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a analizat date medicale de la 462.690 de persoane cu descendență europeană și a obținut dovezi conform cărora fumatul a crescut riscul de depresie și schizofrenie. În plus, cercetarea a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecțiuni au o predispoziție mai mare pentru fumat.

Studiul a fost publicat miercuri în jurnalul Psychological Medicine, în acceași zi cu apariția unui raport al organizației Action on Smoking and Health (ASH).

În raportul ASH semnatarii fac apel la sporirea măsurilor adoptate pentru a-i ajuta pe fumătorii care suferă de afecțiuni psihice să renunțe la consumul de tutun.

Potrivit ASH, anul trecut, 78.000 de persoane din Anglia au decedat ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranței de viață în cazul persoanelor cu afecțiuni psihice.

„Indivizii cu afecțiuni psihice sunt deseori ignorați în cadrul eforturilor noastre de reducere a prevalenței fumatului, ceea ce conduce la inechități în domeniul sanitar", a declarat doctor Robyn Wootton, cercetătoare la Universitatea din Bristol, citat de Press Association și Agerpres.

„Studiul nostru demonstrează că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni inițierea fumatului și pentru a încuraja încetarea fumatului din cauza consecințelor asupra sănătății mintale și a celei fizice", a adăugat specialista.

Prevalență cu 50% mai mare în rândul fumătorilor

Conform ASH, prevalența fumatului în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni psihice (depresia și schizofrenia) este cu 50% mai mare comparativ cu populația generală.
Studii anterioare cu privire la această asociere nu au putut stabili dacă este vorba despre o relație cauză-efect.

Raportul ASH a fost finanțat de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England).

Potrivit Ann McNeill, copreședinte al Mental Health and Smoking Partnership, „a-i ajuta pe oamenii cu afecțiuni psihice să renunțe la fumat este cel mai bun mod de a-i ajuta să trăiască mai mult".

„Deși am observat că rata fumatului a scăzut dramatic pentru populația în ansamblu în ultimele patru decenii, nu am observat același declin în cazul persoanelor cu afecțiuni psihice", a precizat McNeill.

La începutul acestui an a fost publicat în British Journal of Psychiatry un studiu care prezintă dovezi conform cărora consumul de tutun crește riscul de tulburare bipolară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel