Trei factori de risc majori duc la...
Printre alimentele care ajută la ameliorarea constipației se numără tărâțele de grâu, broccoli, cartofii dulci, leguminoasele și chiar apa simplă. Prunele uscate sunt o opțiune populară pentru a stimula tranzitul intestinal. Conform unui studiu din 2011 publicat în Alimentary Pharmacology and Therapeutics, includerea prunelor în dietă este unul dintre primele lucruri recomandate pentru combaterea constipației de la ușoară la severă.
Dar beneficiile prunelor nu se limitează la ameliorarea constipației. Consumarea acestora poate fi o măsură preventivă importantă pentru sănătate.
Prune uscate - FOTO: Freepik@AndreyStar
Cum ajută prunele la îmbunătățirea tranzitului intestinal experții explică faptul că prunele sunt bogate în fibre insolubile și sorbitol, ambele fiind eficiente pentru remedierea constipației. Fibrele insolubile adaugă volum scaunelor și facilitează trecerea acestora prin intestine, în timp ce sorbitolul acționează ca un laxativ natural. Beneficiile prunelor uscate sunt resimțite și de cei care nu le consumă direct, deoarece și sucul de prune este la fel de eficient.
Un studiu din 2018 publicat în Clinical Nutrition a arătat că prunele uscate influențează pozitiv funcția gastrointestinală. Cercetătorii au analizat modul în care consumul de prune afectează frecvența și greutatea scaunelor, precum și toleranța generală a consumatorilor. Rezultatele au arătat că prunele cresc semnificativ atât frecvența scaunelor, cât și greutatea acestora, în special pentru cei cu diete sărace în fibre și tranzit intestinal rar.
Vezi și: De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă în timpul tratamentului
Interesant, studiile au arătat că prunele uscate au efecte pozitive asupra nivelului de colesterol și reduc riscul unor boli grave. În 2023, la reuniunea anuală a American Society of Nutrition, câteva studii au demonstrat că prunele îmbunătățesc nivelurile de HDL și raportul colesterol-HDL la bărbații de 56 de ani și peste.
De asemenea, un studiu din 2021 publicat în Journal of Medicinal Food a relevat că femeile la postmenopauză care consumă între 50 și 100 de grame de prune zilnic își pot reduce colesterolul total, stresul oxidativ și markerii inflamatori, diminuând riscul de boli cardiovasculare.
O recenzie din 2013 în Critical Reviews in Food Science and Nutrition subliniază că prunele pot induce senzația de sațietate, reducând astfel consumul alimentar. Acest lucru poate diminua riscul de boli cardiovasculare, obezitate și diabet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...