Fructul care îți poate proteja vederea: STUDII

Fructele de goji. Foto: Robert Bykowski, de la Pexels
Experții prezintă o opțiune delicioasă pentru a ne îmbunătățiți sănătatea ochilor, odată cu înaintarea în vârstă.

Principala cauză a pierderii vederii pe măsură ce oamenii îmbătrânesc este degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). Dar, boala este evitabilă – iar un studiu recent din revista Nutrients sugerează că popularele fructe de pădure goji ar putea fi un instrument puternic de prevenire.

Cercetătorii au cerut unui grup de 13 persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani să consume aproximativ o uncie (30 de grame) de fructe de goji uscate de cinci ori pe săptămână timp de trei luni, în timp ce alți 14 participanți au consumat un supliment comercial de sănătate oculară, în aceeași perioadă de timp. Comparând densitatea pigmenților de protecție din ochii lor înainte și după intervalul de timp al studiului, cercetătorii au descoperit schimbări benefice doar în grupul care a consumat fructe de pădure goji, în timp ce grupul care a luat suplimente nu a prezentat nicio îmbunătățire.

Luteina și zeaxantina, compușii responsabili de sănătatea ochilor

Cel mai probabil, creșterea sănătății ochilor a venit din doi compuși - luteina și zeaxantina - care se găsesc în cantități mari în fructele de pădure și sunt cunoscute că îmbunătățesc afecțiunile oculare legate de degenerscența maculară, potrivit autorului principal al studiului, Xiang Li, în programul de biologie nutrițională de la Universitatea din California, Davis.

„Acești doi compuși sunt ca o protecție solară pentru ochi”, spune ea. „Cu cât cantitatea este mai mare în retină, cu atât aveți mai multă protecție. Acest lucru este important pentru degenerescența maculară în stadiu incipient, dar este de asemenea util chiar și pentru cei cu ochi sănătoși, deoarece filtrează lumina albastră dăunătoare și oferă protecție antioxidantă”.

Unul dintre beneficiile fructelor de goji uscate, adaugă ea, este că este nevoie de o cantitate foarte mică pentru a face diferența, iar compușii sunt, de asemenea, foarte biodisponibili. Li spune că asta înseamnă că de obicei sunt bine absorbite în sistemul digestiv, astfel încât organismul să le poată folosi.

Alte alimente cu efecte asemănătoare

Dacă nu aveți o sursă de încredere de fructe de pădure goji uscate acolo unde locuiți sau pur și simplu nu vă place gustul, experții vin cu alte vești bune: puteți obține aceleași proprietăți și din alte alimente, potrivit cercetărilor din British Journal of Ophthalmology.

Luteina și zeaxantina sunt de obicei asociate în anumite alimente, iar cele mai bune surse sunt gălbenușurile de ou, porumbul, ardeiul gras portocaliu, spanacul, dovlecelul și mai multe tipuri de dovleac.

Indiferent ce alegeți, este important să vă concentrați pe protejarea ochilor pe măsură ce îmbătrâniți, cu o alimentație bună, spune Li. Degenerescența maculară vă poate afecta câmpul vizual central și vă poate reduce capacitatea de a recunoaște fețele și de a citi. În stadiile sale incipiente, de obicei nu există simptome, așa că ar terbui să vă gândiți din timp la sănătatea ochilor și să o protejați pe măsură ce îmbătrâniți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel