Fructe și legume pe care să le mănânci în toamna asta

O alimentație sănătoasă presupune în primul rând să mănânci fructe și legume de sezon. Spre deosebire de vară, toamna poate să nu pară la fel de ofertantă. Greșit, spun medicii nutriționiști, care au alcătuit o listă cu alimentele de sezon pe care putem consuma lunile acestea.

Afinele și dovlecii sunt starletele sezonului, dar este timpul să împartă lumina reflectoarelor cu alte fructe și legume de toamnă. Este posibil să fiți nevoit să priviți dincolo de galantarul magazinului dvs. local pentru câteva dintre ele, dar merită călătoria până în piață.

Fenelul sau feniculul

Oricum i-am spune, fenelul este apreciat în țările mediteraneene și puțin folosit în bucătăria noastră. Puteți folosi frunzele – care dau aromă și gust dulceag. Rădăcina sau bulbul merge bine în în mâncăruri cu napi, morcovi, rubarbă, ca garnitură pentru fripturi, spre exemplu. Au 31 de calorii la 100 de grame și 3,1 grame de fibre alimentare.

Andivele

Sunt o variantă bună pentru salatele de toamnă. Sunt ușor amare, dar răcoritoare, perfecte ca garnitură pentru pește sau carne, dar merg și la aperitiv. Au 17 calorii pe 100 de grame, și 3,1 grame de fibre alimentare, vitamina A, C, Calciu, Fier și Magneziu.

Afinele-gigant

Seamănă cu cele naturale, doar că sunt mai mari și mai dulci. De obicei sunt cultivate, dar se găsesc și prin păduri. Dacă le găsiți prin păduri și vi se face poftă, să vă amintiți și că sunt preferate de urși, care în perioada aceasta se hrănesc pentru hibernare!

Varza de Bruxelles

E ca o varză în miniatură și, doar fiartă, nu are un gust prea bun. În mâncăruri însă sau făcută la grătar cu o crustă ușor stropită cu ulei de măsline poate fi delicioasă. Au 42 de calorii la 100 de grame, fibre alimentare 3,8 gr, zahăr 2,2 gr și 3,4 gr de proteine.

Napii suedezi

Aceste vegetale-rădăcinoase se culeg toamna și sunt numai bune de copt cu feniculul și alte legume. Culoarea lor aduce cu sfecla, iar gustul e ușor dulceag. Au 37 de calorii la 100 de grame, conțin și vitamina A, D, B6 și B12, dar și minerale precum magneziu, fier și calciu.

Rodiile

Sunt delicioase și foarte sănătoase. Pot fi stoarse pentru sucuri, mâncate cu iaurt, dar și folosite în mâncăruri și salate. Persanii fac din ele sosuri pentru salate și fripturi și siropuri. Au 82 de calorii la 100 de grame, dar și 14 grame de zahăr, așa că nu exagerați! Conțin și vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus Calciu, Magneziu și Fier, arată experții de la WeMD.com.

Struguri

Sunt tradiționali toamna și producătorii de vin acum chiar au de muncă. Bineînțeles, strugurii sunt numai buni de mâncat, dar atenție la conținutul lor mare de zahăr. Pot fi folosiți fie ca desert, fie în salate! Au 66 de calorii și 16 grame de zahăr, la suta de grame!

Dovleacul

Vorbim de cei mari și cu miez portocaliu, pentru că acum e sezonul lor. Nu sunt doar buni de decorație pentru Halloween, ci și delicioși gătiți în tot felul de moduri: copți, ca cuptor, fierți, în plăcinte, în salare – rași și în supe, mâncăruri sau ca garnitură. Merg și în milkshake-uri. Au 20 de calorii la suta de grame și 2 grame de fibre și 5 de carbohidrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel