Fructe și legume congelate, doze mai mari de pesticide

Potrivit unui studiu recent publicat în Franța, fructele și legumele congelate conțin mai multe substanțe chimice decât aceleași produse proaspete. Autorii au alcătuit și o listă cu acele fructe și legume congelate în care s-au depistat cele mai mari cantități de pesticide.

Medicii ne recomandă să mâncăm 5 fructe și legume zilnic pentru a ne proteja sănătatea. Însă din comoditate sau în lipsa disponibilității celor proaspete alegem uneori fructe și legume congelate. Sunt nutriționiști care afirmă că acestea din urmă sunt sănăoase și își păstrează vitaminele și mineralele chiar dacă sunt înghețate. O asociație a consumatorilor din Franța, „60 millions de consommateurs” și-a propus să verifice ce conțin cu adevărat aceste produse congelate și cât sunt de sănătoase. 

Specialiștii au analizat 134 de sortimente de fructe și legume congelate imediat după ce au fost culese. Astfel se păstrează într-adevăr o bună parte din vitamine și minerale, dar congelarea rapidă are un dezavantaj: substanțele chimice sunt și ele foarte bine păstrate. 

În schimb, fructele și legumele proaspete rămân expuse la aer mai mult timp după recoltare, ceea ce ajută la degradarea unor subtanțe cu care au fost tratate. 

Fructe și legume congelate cu cele mai mari doze de pesticide

Cele mai mari doze de pesticide au fost descoperite în următoarele produse congelate: fasole verde, mazăre și zmeură. 

Zmeura congelată conține de două ori mai multe substanțe chimice decât aceleași fructe proaspete. 14% dintre produsele testate conțin mai mult de 6 tipuri de pesticide. 

Dintre 19 sortimente de fasole verde congelată analizate, 32% conțin pesticide. 

Produsele bio rămân cele mai curate, cu doar 0,1 reziduuri de pesticide. 

Dintre cele 134 de produse congelate testate au fost descoperite 14 care conțineau substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană. Spre exemplu, fasolea verde, zmeura și mazărea conțineau carbendazim, un perturbator endocrin. Alte substanțe periculoase și interzise au fost linuron (un ierbicid) și iprodion (un fungicid). 

Patricia Chairopoulos, reprezentant al asociației „60 millions de consommateurs”, precizează însă că aceste substanțe au fost găsite în cantități limitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel