Fractura de gleznă, cauze, factori de risc, diagnostic. Medic, despre tratament: Incorect, poate duce la boala artrozică

fractura de glezna. FOTO: Freepik @Grinvalds
Fractura de gleznă este una dintre cele mai comune fracturi la nivelul piciorului. Când este necesară intervenția chirugicală și când se poate trata doar prin ținere în ghips sau orteză.

Fractura de gleznă, fractura de maleolă, este una dintre cele mai comune fracturi la nivelul piciorului. Glezna este formată din conexiunea a trei oase, talus, tibie și fibulă, și ligamentele aferente. Tibia contribuie la formarea articulației gleznei prin maleola medială și maleola posterioară, iar fibula prin maleola laterală.

Fractura de gleznă,  ce este și care sunt cauze

Fractura de gleznă se produce printr-un mecanism de răsucire, bruscă și forțată, a gleznei și poate să apară dintr-o banală împiedicare pe stradă sau în casă, ca urmare a alunecării pe gheață, în perioadele cu polei, acest tip fiind mai frecvent în cazul persoanelor mai în vârstă sau al femeilor.

De asemenea, fractura de gleznă poate să apară după un traumatism sportiv, cum sunt sporturile de contact sau cele de viteză, și afectează bărbații și persoanele mai tinere. Totodată, fractura de gleznă poate să apară și după un accident rutier.

În ceea ce privește frecvența fracturilor de gleznă, ”numai în România se produc în jur de 15.000 și 20.000 de fracturi de gleznă pe an”, după cum a afirmat dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.

Fractura de gleznă, factori de risc

Pe lângă practicarea unor sporturi de contact sau de viteză, utilizarea unui echipament sportiv necorespunzător, mai sunt o serie de factori care pot duce la fractura de gleznă și anume:

- osteoporoza, densitatea osoasă scăzută

- fumatul, care este factor de risc pentru apariția osteoporozei.

Studiile arată că vindecarea după o fractură, de orice natură, poate dura mai mult timp la persoanele care fumează.

Fractura de gleznă, simptome

Cele mai comune simptome ale fracturii de gleznă sunt:

- durerea imediată și severă a gleznei

- umflarea

- învinețirea

- sensibilitatea

- deformarea

- dificultate sau durere la mers

- durere dacă vă lăsați greutatea pe piciorul afectat, arată MayoClinic

Fractura de gleznă, diagnostic și tratament

Potrivit dr. Huszar, ”investigația de primă linie este simpla radiografie, care dacă este corect executată, semnalează prezența fracturii maleolare”. Pe lângă aceasta, se poate indica:

- tomografia computerizată (CT), care precizează tipul de afectare al structurilor osoase

- investigația prin rezonanță magnetică (RMN),care precizează dacă sunt implicate și ligamentele.

”Aceste investigații mai complexe sunt utile și pentru a face diagnosticul diferențiat între fracturile de gleznă și alte leziuni frecvente care pot apărea în zona gleznei, precum o simplă entorsă sau ruptura tendonului achiliian, sau fracturi altor structuri din apropierea gleznei, precum astragalul, osul de la picior”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește tratamentul fracturii la gleznă, medicul susține că tendința actuală este acea de a îndruma pacienții către tratamentul chirurgical, cu mici excepții.

”Fracturile în care este afectată o singură maleolă și fără să fie o deplasare importantă sau fracturile la persoanele cu boli grave asociate sau cu vârstă înaintată, la care se pretează tratamentul conservator și anume imobilizarea în apare ghipsate sau în orteze prefabricate pentru o perioadă de 4-6 săptămâni minimum”, a spus medicul legat de excepțiile tratamentului chirurgical.

În cazul persoanele pentru care este indicată operația, aceasta presupune ”refacerea cât mai corectă sau repoziționarea cât mai frecventă a fragmentelor unul față de celălalt, repoziționarea corectă a segmentelor osoase în articulație și refacerea mobilității și asta presupune reducerea și fixarea internă cu diferite dispozitive ortopedice, șuruburi, plăci și șuruburi, ancore, sisteme de corzi în tensiune”, a mai spus ortopedul.

Vezi și: Apa de nucă de cocos ajută în reglarea glicemiei și a tensiunii. Ce alte beneficii are și când este contraindicată

Fractura de gleznă, recuperare post-operatorie

Fracturile de gleznă au nevoie de 4-6 săptămâni pentru a se vindeca, în funcție de gravitate, iar reluarea normală a activităților se poate face după 3-4 luni, însă recuperarea completă poate dura până la 2 ani.

Pentru recuperare sunt necesare ședințe de fizioterapie. De asemenea, este importantă prevenirea unor noi astfel de episoade, iar acest lucru implică o mai mare atenție pe unde pășiți, menținerea podelelor libere, căci multe dintre fracturi se pot întâmpla chiar în casă, pășind printre jucării sau diverse lucru aflate pe podea, dar și purtarea echipamentele adecvate tipului de activitate sportivă pe care o efectuați.

Fractura de gleznă, complicații

”Cele trei proeminențe osoase, cele trei maleole împreună cu sistemele ligamentare asociate formează o structură complexă în jurul gleznei, responsabilă de stabilitatea și mobilitatea normală a articulației.

Atunci când una sau mai multe structuri sunt afectate, o maleolă și un ligament, două maleole sau toate trei maleolele sunt afectate, atunci este afectată și funcționarea acestei structuri complexe și dacă tratamentul nu este corect condus, astfel încât să se refacă cât mai aproape de normal forma segmentelor osoase, congruența și mobilitatea articulară, atunci cel mai probabil în timp se vor instala modificări de uzură a articulației, așa numita boală artrozică”, a mai spus ortopedul.

Alte complicații ale fracturilor la gleznă sunt:

- infecția osoasă, osteomielita

- sindromul de comportament, apare rar la fractura de gleznă și poate provoca durere, umflături și uneori invaliditate în mușchii afectați ai picioarelor

- leziuni ale nervilor și vaselor de sânge. Lipsa fluxului sanguin poate face ca un os să moară și să se rupă, mai arată MayoClinic.

Vezi și: Cum a făcut un șofer de taxi prima schimbare majoră în medicina românească. De ce are Spitalul Fundeni un coridor subteran. Vâlcu: Aud voci care spun nu se schimbă nimic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel