Formularele europene și serviciile medicale de care poți beneficia peste hotare

Turismul este afectat de epidemia de coronavirus
Fiecare persoană care alege să trăiască în altă țară din spațiul comunitar european trebuie să cunoască faptul că întreaga coordonare a sistemelor naționale de asigurări sociale și de sănătate se realizează prin intermediul Formularelor Europene.

Formularele Europene sunt la dispoziția tutror cetățenilor români pe site-ul  CNAS.RO. La solicitarea formularelor E106, E109, E112, E115, E121, E126, RTR/RY salariații vor anexa la adeverința de salariat, documentele care atestă plata contribuției de sănătate pe ultimii 5 ani (copie după cartea de munca, chitanțe de plată, documente care atestă faptul că au făcut parte din categorii de asigurați exceptate de la plata contribuției, respectiv, cu plata contribuției din alte surse). Pentru persoanele nesalariate, verificarea calității de asigurat se face de catre personalul de specialitate al CASMB.

Lista formularelor: 

Formularul E001 este formularul general utilizat pentru solicitare de informații, comunicare de informații și solicitare de formulare

Formularul E104 este atestatul privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reședință.

Formularul E106 (documentul portabil S1) - Atestat privind dreptul la prestațiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care își au reședința într-un alt stat decât statul competent (Lucrători salariați sau independenți și membrii familiei lor care au reședința împreuna cu ei; membrii ai familiei lucrătorilor în situație de somaj).

Formularul E107 - Cerere de atestat privind dreptul la prestațiile în natură

Formularul E108 - Notificarea suspendării sau suprimării dreptului la prestațiile în natură ale asigurării de boală-maternitate

Formularul E109 (documentul portabil S1) Atestatul pentru înscrierea membrilor familiei persoanei asigurate și actualizarea listelor. Este întocmit pentru a permite membrilor familiei lucrătorului care nu îşi au reşedinţa împreună cu acesta să beneficieze de prestaţiile în natură de boală şi maternitate, acordate în contul instituţiei competente de instituţia din locul de reşedinţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei pe care aceasta din urmă o aplică.

Formularul E112 (documentul portabil S2) Atestatul privind menținerea dreptului la prestațiile în curs pentru asigurarea de boală - maternitate. Serviciile medicale la cerere nu sunt acoperite prin Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate și necesită acordul în prealabil al Casei de Asigurări de Sănătate.

Formularul E112  Raport medical

Formularul E 115 Cerere de prestaţii în bani pentru incapacitate de muncă. Se utilizează numai pentru lucrătorul sau şomerul aflat în incapacitate de muncă, în caz de boală, maternitate, accident de muncă sau boală profesională, pe teritoriul unui alt stat membru decât statul competent.

Formularul E120 (documentul portabil S1)

Formularul E121 (documentul portabil S1) Atestatul pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiilor acestora și actualizarea listelor. Acest formular se adresează pensionarilor și mebrilor familiei care își au reședința pe teritoriul altui stat membru EU. Este eliberat pentru a permite atât titularului de pensie sau de rentă, cât şi membrilor familiei acestuia, fie că îşi au sau nu reşedinţa împreună cu acesta, să beneficieze de prestaţiile în natură de boală sau maternitate, acordate în numele instituţiei competente de către instituţia de la locul de reşedinţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei pe care aceasta din urmă o aplică.

Formularul E125 Extras individual privind cheltuielile efective

Formularul E126 Atestat privind menținerea dreptului la prestațiile în curs pentru asigurarea de boală - maternitate 

Formularul E127 Extras individual privind sumele forfetare lunare

Formularul RTR/RY  În baza acordurilor internaționale 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel