La vârsta a doua, prevenția...
Când cunoaștem oameni noi, primele impresii ale personalității lor pot depinde, cel puțin parțial, de forma corpului lor, potrivit unui studiu publicat în Psychological Science, un jurnal al Asociației americane pentru Științe Psihologice.
Judecăm după stereotipuri bazate pe forma corpului
„Cercetările noastre arată că oamenii deduc o gamă largă de trăsături de personalitate doar privind caracteristicile fizice ale unor persoane", spune psiholog Ying Hu de la Universitatea din Texas, la Dallas, autor principal al cercetării.
„Stereotipurile bazate pe forma corpului pot contribui la modul în care judecăm și interacționăm cu oameni noi și cu străinii. Înțelegerea acestor forme este importantă pentru a analiza modul în care ne formăm primele impresii".
Studiile anterioare au arătat că deducem o cantitate considerabilă de informații sociale, privind chipurile celorlalți, dar cercetări relativ puține au explorat dacă formele corpului contribuie, de asemenea, la aceste judecăți.
„Ne-am dorit să știm dacă putem lega cuvintele - descriptori de personalitate de forma corpului în moduri previzibile", explică Hu. „Înseamnă asta că oamenii se uită la corpul unei persoane și hotărăsc rapid și clar dacă persoana în cauză este leneșă, entuziastă sau iritabilă?"
Cum au realizat studiul
Hu și colegii săi au creat 140 de modele corporale realiste, dintre care 70 erau femei și 70 de bărbați. Tendințele tridimensionale au fost generate din valori aleatorii a 10 dimensiuni diferite ale corpului, utilizând date din scanările laser ale corpurilor umane reale.
Folosirea acestor modele a permis cercetătorilor să cunoască măsurătorile fizice precise ale fiecărui corp prezentat în studiu.
Apoi, 76 de studenți au vizionat un set de modele - au văzut fiecare corp din două unghiuri și au indicat care dintr-un set de 30 de cuvinte afișate pe ecran se aplică acelui corp. Cuvintele reflectă cele cinci mari dimensiuni ale trăsăturilor de personalitate (Big Five, o măsură comună a personalității utilizate în cercetarea psihologică), considerate de obicei ca fiind pozitive (de exemplu: entuziaști, extrovertiți, dominanți) sau negative (de exemplu: liniștită, rezervată, timidă).
Cercetătorii au analizat dacă participanții au asociat în mod constant trăsături specifice cu anumite forme de organisme.
În general, participanții au considerat că persoanele cu greutate mai mare sunt asociate cu mai multe trăsături negative, cum ar fi lenea și neglijența; ei au considerat că cei cu corpuri mai ușoare au mai multe trăsături pozitive, cum ar fi încrederea în sine și entuziasmul.
Ce asociem, în funcție de sex și formă
Mai mult, participanții au perceput corpurile feminine (de exemplu, cele în formă de pară) și masculine clasice (de ex., cu umerii largi) ca fiind asociate cu trăsături „active", cum ar fi certuri, extrovertiți și iritabili. Corpurile masculine și cele feminine care erau mai rectangulare, pe de altă parte, erau asociate cu trăsături relativ pasive, cum ar fi fiabilitatea, încredere, timiditate și căldură.
În analize suplimentare, cercetătorii au descoperit că ar putea prezice în mod fiabil judecățile legate de trăsături de personalitate din combinații specifice de trăsături din diferite forme le corpului.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care ia în considerare rolul aspectelor mai nuanțate ale formei corpului - dincolo de înălțime și greutate - în judecățile legate de personalitatea oamenilor", spune Alice O'Toole, coautor și profesor la Universitatea din Dallas, Texas.
Tendința de a deduce trăsăturile de personalitate din forma corpului este probabil universală, susțin autorii, dar ei observă că deducațiile exact pe care le fac oamenii vor varia în funcție de cultură, etnie și vârstă. Și rămâne de văzut cum alte caracteristici, cum ar fi atractivitatea sau genul, interacționează cu forma corpului pentru a influența convingerile pe care și le formează oamenii.
Aceste descoperiri adaugă un nou strat științei din spatele primelor impresii, dezvăluind „judecata complicată și valoroasă pe care oamenii o fac despre străini, pe baza doar a unei priviri arfuncate corpurilor lor", a concluzionat Hu, citat într-un material dat publicității de Psychological Science.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...