Focar de poliomielită. Care sunt simptomele la care să fii atent

focar de poliomielita. FOTO Pexels @ RF Studio
Poliomielita este o boala virală, infecţioasă, produsă de virusul poliomielitic care poate determina paralizie, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces.

Autorităţile sanitare din Mozambic au declarat miercuri un focar de poliomielită, provocat de un poliovirus sălbatic, al doilea de anul acesta din sudul Africii, a informat biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de pe continentul african, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Focarul, primul din Mozambic din 1982, a fost declarat după ce s-a confirmat că un băiat din provincia Tete (nord-estul ţării) a contractat boala şi care a început să fie afectat de paralizie la sfârşitul lunii martie.

Secvenţierea genomică a indicat că acest caz este asociat unei tulpini care a circulat în Pakistan în 2019, similar cazului raportat la începutul anului în ţara vecină Malawi.

Cel din Mozambic este al doilea caz de poliovirus sălbatic raportat în sudul Africii anul acesta, după focarul declanşat la jumătatea lunii februarie la Malawi.

Cele două cazuri nu afectează certificarea privind eradicarea poliomielitei din Africa, deoarece tulpina virusului nu este autohtonă, potrivit OMS.

Conform OMS, în Mozambic se fac cercetări pentru a determina riscul pe care îl reprezintă noul caz de poliovirus sălbatic (PVS) şi răspunsul la noul focar.

Analizele preliminare ale mostrelor prelevate de la trei contacţi, ai cazului recent detectat, au fost testate negativ la poliovirusul sălbatic de tip 1 care a afectat băiatul.

În Mozambic se desfăşoară în prezent două campanii de vaccinare în masă, ca răspuns la focarul de polio din Malawi, în cadrul cărora au fost vaccinaţi 4,2 milioane de copii împotriva acestei boli.

În prezent, se fac eforturi pentru a ajuta la monitorizarea poliomielitei în ţări ca Malawi, Mozambic, Tanzania, Zambia şi Zimbabwe.

La nivel mondial, poliovirusul sălbatic (PVS) este endemic doar în Afganistan şi în Pakistan.

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boala virală, infecţioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor) care poate determina paralizie, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces.

În 1955, a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă. Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în 1994 şi a scăzut considerabil la nivel mondial.

Cazurile provocate de poliovirusul sălbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri înregistrate atunci, la 33 de cazuri raportate în 2018.

Care sunt simptomele poliomielitei

La poliomielita abortivă, o formă ușoară a afecțiunii, majoritatea oamenilor au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi:

- Durere de gât

- Febră

- Oboseală

- Dureri musculare

- Greață, anorexie, vărsături

- Durere de cap

- Dureri abdominale

- Iritabilitate, insomnie sau somnolență

Aceste simptome apar la 3 până la 5 zile după expunerea la virus la 1 din 4 persoane (sau 25 din 100) infectate cu poliovirus, apoi dispar de la sine.

Poliomielita neparalitică. Aproximativ 4% dintre pacienții cu infecție cu poliovirus dezvoltă implicarea neparalitică a sistemului nervos central cu meningită aseptică.

Pacienții au de obicei o rigiditate a gâtului și/sau spatelui și dureri de cap care apar după câteva zile de prodrom similar cu poliomielita avortivă. Manifestările durează 2 până la 10 zile.

Poliomielita paralitică. O proporție mai mică de oameni (mult mai puțin de unul din 100 sau 1-5 din 1000) cu infecție cu poliovirus vor dezvolta boala paralitică.

Semnele și simptomele inițiale ale poliomielitei paralitice, cum ar fi febra și durerile de cap, le imită adesea pe cele ale poliomielitei neparalitice.

În decurs de o săptămână, totuși, apar alte semne și simptome, inclusiv:

- Pierderea reflexelor

- Dureri musculare severe sau slăbiciune

- Membre laxe și moi (paralizie flască) apar la aproximativ 1 din 200 de persoane cu infecție cu poliovirus.

Paralizia este cel mai sever simptom asociat poliomielitei, deoarece poate duce la invaliditate permanentă și deces.

Există un risc real al reapariției poliomielitei în România?



Poliomielita sau paralizia infantilă este o boala virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre poliomielită și ne-a spus dacă există un risc real al reapariției lui în România.

"Din zona în care populația nu a urmat corect programul de vaccinare pot apărea focare de difterie sau Poliomielită, astfel încât noi trebuie să fim atenți la simptomele care ar putea viza și aceste boli infecțioase. În ultimul deceniu au fost astfel de zone pe suprafața globului unde au apărut aceste boli infecțioase care la noi, datorită vaccinării complete și corecte nu există", a declarat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Totodată, medicul Virgil Musta susține că "există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria". Citește mai departe AICI.

Rapelul pe care trebuie să-l facem din 10 în 10 ANI. Dr. Aramă: Țările dezvoltate ale lumii o fac! Este important, există FOCARE

Ținând cont de faptul că ultimul vaccin din schema națională de vaccinare pentru copii se face la vârsta de 14 ani, cel diftero-tetano-pertussis (dTpa), în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar” s-a pus problema ”pachetului” de boli împotriva căruia populația ar trebui să se vaccineze pe tot parcursul vieții. 

”S-a conturat formula cea mai potrivită prin care să extindem programul de vaccinare de la copii către adulți pentru că și adulții au nevoie de o serie de vaccinări, mai ales în contextul epidemiologic actual și mă refer aici la numărul mare de refugiați care vin în țara noastră din Ucraina.

Toate ghidurile de vaccinare din țările dezvoltate ale Europei și SUA au o secțiune separată dedicată adultului, și fac referire la adultul sănătos fără alte co-patologii, fără boli cronice, dar și la adultul care are o serie de boli cronice care îl fac să fie mult mai vulnerabil la forme severe pentru unele infecții, care au disponibil un vaccin”, a declarat prof. dr. Victoria Aramă, în cadrul dezbaterii. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Variola maimuței, ALERTĂ națională de sănătate. BOALA care-i sperie pe epidemiologi, tot mai multe cazuri în Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel