Foamea pune ficatul la treabă și ajută la slăbit. Bilic: Se educă asemenea unui mușchi

foamea pune ficatul. FOTO Pexels @ wkn
Foamea este o senzație normală și naturală, dar care poate fi educată.

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, a explicat într-o postare făcută pe Facebook de ce nu putem scăpa de foame, dar și cum trebuie să lucrăm pentru a nu deveni, în totalitate, ”sclavii” foamei.

”De ce ne e frică de foame?

Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame”, a scris Mihaela Bilic.

Foamea, senzația normală și naturală, ce revine la 2-3 ore

”Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.

Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7”, a continuat nutriționistul.

Glucoza, combustibilul omului

”Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm? În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată. Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit”, a mai scris Mihaela Bilic, concluzionând că mâncatul mai rar și mai puțin pune la treabă ficatul, obligându-l să umble la rezervele sale de energie.

”Logica e simplă, dacă voi aduceți combustibil din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă.

La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese.

În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime”, a mai scris Mihaela Bilic.

Greșeala frecventă care poate duce la pierderea masei osoase

Multe persoane realizează importanța pe care o are calciul pentru sistemul osos abia când ajung la situații deloc plăcute, în urma unei fracturi. Și asta pentru că deși masa osoasă a atins ”apogeul” pe la vârsta de 30 de ani, după acest moment, dacă nu se are în vedere o dietă bogată în calciu și vitamina D, necesar pentru fixarea celui dintâi, osatura își pierde din densitate. Mai mult, această pierdere este mai accentuată în cazul femeilor ajunse la menopauză.

ar obiceiul cel mai nesănătos și care poate lăsa urme este acela de a nu consuma alimente bogate în aceste două componente, care se leagă între ele.

Astfel, unele moduri în care vă puteți ”zgârci” la capitolul calciu este prin înlocuirea tuturor produselor lactate, care sunt surse bune de calciu și vitamina D, cu alternative pe bază de plante care nu sunt îmbogățite cu acești doi nutrienți. De asemenea, este posibil să faceți din carnea roșie centrul farfuriei dvs. în mod regulat, în loc să încorporați pește bogat în vitamina D, pe care experții îl recomandă într-un consum de 2-3 porții săptămânale, potrivit Eat This.

Cu toate acestea, dacă vă concentrați prea mult pe ceea ce nu ar trebui să mâncați o sănătate optimă a oaselor, veți rata alimentele pe care ar trebui să le consumați mai mult. Calciul și vitamina D sunt doi nutrienți care lucrează împreună pentru oase puternice și sănătoase.
Aproape tot calciul din corpul dvs. se găsește în oase. Două treimi din oase sunt alcătuite dintr-un mineral cunoscut sub numele de hidroxiapatită de calciu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce să bei o CANĂ de lapte integral. Bilic, lista BENEFICIILOR: Pierderea în greutate, de 4 ori mai mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel