Fitonutrienți, fructe, legume: bolile de care ne protejează culorile

Fructe și legume FOTO: pexels.com
Fitonutrienții sunt cei ce dau culoare, la propriu, fructelor și legumelor, pe lângă gust și aromă. Aceștia feresc organismul de boli cronice.

Fitonutrienții sunt compuși care dau plantelor culoare, gust și aromă, dar întăresc și sistemul imunitar al legumei, fructului. La oameni, fitonutrienții din fructe și legume au efecte puternice împotriva cancerului, bolilor cardiace, împotriva bolilor cronice, se arată pe health.harvard.edu.

Potrivit sursei citate sunt cercetări care susțin că modelele alimentare care includ fructele și legumele pot fi protectoare față de anumite tipuri de cancer. Medicii sfătuiesc să consumăm legume și fructe de mai multe culori, menționează că fiecare culoare oferă beneficii variate pentru sănătate și nicio culoare nu este superioară alteia. Iar un echilibru între toate culorile este cel mai important.

La alimente precum merele, piersicile și vinetele ar fi bine să nu aruncăm pielea întrucât deține cea mai concentrată sursă de substanțe chimice benefice.

Fitonutrienți din fructe și legume, pe culori:

Roșu - bogat în licopenul carotenoid, pare să protejeze împotriva cancerului de prostată, precum și a bolilor cardiace și pulmonare. Alimente: căpșuni, afine, zmeură, roșii, cireșe, mere, sfeclă, pepene verde, struguri roșii, ardei roșii, ceapă roșie

Portocaliu și galben - beta-cryptothanxinul care susține comunicarea intracelulară și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Alimente: morcovi, cartofi dulci, ardei galbeni, portocale, banane, ananas, mandarine, mango, dovleac, caise, piersici, pepene galben, porumb.

Verde - conțin substanțe chimice care blochează cancerul cum ar fi sulforafanul, izocianatul și indolii, care inhibă acțiunea substanțelor cancerigene. Alimente: spanac, avocado, sparanghel, anghinare, broccoli, varză, fructe de kiwi, verdețuri, ceai verde, ierburi verzi (rozmarin, mentă, salvie, cimbru și busuioc).

Albastru și violet – au puternici antioxidanți numiți antociani; despre ei se consideră că întârzie îmbătrânirea celulară și ajută inima prin blocarea formării cheagurilor de sânge. Alimente: afine, mure, struguri, stafide, vinete, prune, smochine, prune, lavandă, varză purpurie

Alb și maro – familia cepei are alicină, substanță cu proprietăți anti-tumorale. Alte alimente mai dețin flavonoide antioxidante precum quercetin și kaempferol. Alimente: ceapă, conopidă, usturoi, praz, ridichi, ciuperci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel