Firea vrea amenzi triplate pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie. Mii de cazuri de alergii în București

Ambrozie
Primarul Capitalei, Gabriela Firea cere Guvernulu să fie triplate amenzile pentru deținătorii de terenuri care nu curăță ambrozia, după ce a constatat că zilnic vin pacienți la camerele de gardă ale spitalelor bucureștene și că „mii de bucureșteni se îmbolnăvesc anual din cauza acestei plante”. La nivel național, spune edilul-șef, sunt peste 500.000 de alergici la ambrozie.

„Vom solicită Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu își curată terenurile de ambrozie! Este vorba despre sănătatea a mii de bucureșteni care se îmbolnăvesc din cauza acestei plante! Sunt necesare măsuri concrete, iar autoritățile locale trebuie să aibă atribuții de intervenție în această problema națională", a anunțat primarul capitalei, Gabriela Firea, astăzi, la comandamentul convocat pentru implementarea măsurilor contra buruienii care proliferează într-o veselie pe terenurile virane din Capitală și din jurul ei.

Primăria Capitalei nu poate controla sau amenda

Primarul General, Gabriela Firea a spus, cităm, că „solicit Guvernului să modifice legislația referitoare la eradicarea ambroziei, pentru că, în prezent, acțiunile care se desfășoară sunt greoaie și ineficiente!"

Încă din anul 2017, Consiliul General al Municipiului București a aprobat o hotărâre care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, însă, un an mai târziu, a apărut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formată reprezentanți ai autorităților centrale și locale, sub coordonarea Direcției pentru Agricultură a Municipiului București din subordinea Ministerului Agriculturii, a reclamat edilul-șef al Capitalei.

„Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri și să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acțiuni foarte concrete și în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive și foarte grave provocate de această buruiană. Subliniez încă o dată faptul că, potrivit legislației în vigoare, Primăria Capitalei NU are atribuții de control în acest domeniu și nici nu are calitatea de a aplică amenzi, această sarcina fiind atribuită Direcției de Agricultură a Municipiului București, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizează informațiile primite de la primăriile de sector, cele care trebuie să identifice și să someze proprietarii de terenuri care nu distrug această buruiană!", a arătat Gabriela Firea, într-un comunicat.

Vrea amenzi de până la 20.000 de lei

Concret, în urmă acestui comandament, „voi propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu își curată terenurile de ambrozie, ceea ce înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile să înceapă de la 2.250 de lei și nu 750 de lei cum este în prezent, iar amendă maximă să fie de 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, vom propune că amendă minimă să fie de 15.000 de lei (și nu 5.000 de lei cum este în prezent) amendă maximă fiind de 20.000 de lei!", a anunțat primarul.

500.000 de români alergici la ambrozie

Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că sunt necesare acțiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de boli alergice atât în Capitală cât și la nivel național.

„Conform statisticilor, în jur de 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, însă numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii. În București, de exemplu, un studiu preliminar efectuat la Spitalul Colentina în perioada 2017-2018 a relevat faptul că în Capitală sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie - dar cu siguranță numărul este mult mai mare - iar numărul pacienților care se prezintă la medic în această perioada din cauza alergiilor la această plantă este de 4-5/zi", a susținut Gabriela Firea.

Terenurile fără proprietari să poată fi întreținute de primăria

Edilul-șefa mai arătat că în modificarea legislativă care va fi propusă Guvernului va fi prevăzută și permiterea intervenției autorităților locale pe terenurile unde identificarea proprietarilor este mai dificilă, astfel încât măsurile de combatere ale ambroziei să poată fi luate imediat, mai ales că există cazuri în care, din diverse motive, identificarea proprietarilor poate fi de durata (ex. aceștia nu locuiesc în țară, au vândut terenurile dar nu au înregistrat schimbarea de proprietar etc.)

„Primăria Capitalei, prin instituțiile din subordine, a curățat terenurile pe care le administrează însă ne dorim să putem interveni de urgență oriunde este necesar, astfel încât operațiunea de eradicare a acestei buruieni să fie unitară, pentru că degeaba se curată doar o parte din terenuri din moment ce această se poate răspândi rapid pe distanțe de kilometri. Dacă Poliția Locală a Municipiului București și polițiile locale de sector ar avea atribuții în acest sens, acțiunile de control ar fi mai eficiente, cu măsuri mai rapide", a spus Gabriela Firea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel