Fierul: bun pentru inimă, nociv pentru creier și piele. Crește riscul de AVC și infecții bacteriene

Fierul e în același timp bun și nociv pentru organism. Nivelurile natural mai ridicate de fier din corp pot stimula sănătatea inimii, dar în același timp afectează sănătatea creierului și a pielii. Asta pentru că cresc riscul de accident vascular cerebral (AVC) și de infecții bateriene ale pielii.

Oamenii de știință de la Imperial College London au descoperit efectului protector - și potențial nociv - al pe care Fierul îl are în organism. Într-o serie de studii, în stadiu incipient, care examinează datele genetice de la peste 500.000 de oameni, o echipă internațională de cercetători, condusă de oamenii de știință de la Imperial College London, explorează rolul pe care îl joacă Fierul în peste 900 de boli.

Nivelul natural de fier ajută inima și vasele

Rezultatele relevă nu numai că nivelurile natural ridicate de fier sunt asociate cu un risc mai scăzut de a avea niveluri ridicate de colesterol, dar, de asemenea, că acestea reduc riscul ca arterele să devină „căptușite" cu o acumulare de substanțe grase – adică cu plăcile de colesterol.

Cu toate acestea, cercetarea, finanțată de Wellcome Trust, a dezvăluit, de asemenea, riscurile potențiale asociate cu nivelurile fierului mai ridicate în mod natural. Acestea au inclus un risc mai mare de formare a cheagurilor legate de un flux sanguin mai încet - o cauză comună a accidentului vascular cerebral (AVC) - și un risc mai mare de infecție bacteriană a pielii.

Doctorul Dipender Gill, autorul principal al studiului, de la Școala de Sănătate Publică a Colegiul Imperial de la Londra, a declarat: „Fierul este un mineral crucial în organism și este esențial pentru transportul oxigenului în organism. Cu toate acestea, obținerea cantității potrivite de fier în organism este un echilibru fin - prea puțin, poate duce la anemie, dar prea mult poate duce la o serie de probleme, inclusiv leziuni hepatice".

Nu se discută suplimentele

Doctorul Gill a avertizat că studiul a privit numai nivelurile de fier apărute în mod natural în organism, legate de variațiile genetice dintre indivizi - și nu a investigat efectul suplimentelor de fier. El atrage atenția tuturor persoanelor că trebuie să consulte medicul înainte de a începe sau a opri luarea de suplimente de fier.

În cadrul studiului, echipa de cercetare a folosit o tehnică genetică numită Mendelian Randomization (Randomizare Mendeliană) pentru a investiga legătura dintre nivelurile de fier și riscul bolilor. În acest proces, au analizat date genetice de la mii de oameni pentru a identifica „variante" genetice asociate cu niveluri mai ridicate de fier în mod natural. Ei au investigat apoi dacă persoanele care au aceste variante, numite polimorfisme cu un singur nucleotid, au avut, de asemenea, un risc mai mare sau mai mic pentru o serie de afecțiuni și boli, cum ar fi colesterolul ridicat și ateroscleroza.

Rezultatele, publicate în Jurnalul Asociației Americane a Inimii (American Heart Association) și PLOS Medicine, au arătat că nivelurile mai ridicate de fier au fost asociate cu un risc redus de colesterol ridicat și ateroscleroză. Cu alte cuvinte, nivelul de fier natural ridicat în organism este bun pentru inimă și vasele sanguine.

Afectează însă creierul și pielea

Ateroscleroza este o afecțiune potențial gravă în care arterele se înfundă cu substanțe grase – plăcile de colesterol. Acest lucru poate reduce fluxul de sânge în artere și, în unele cazuri, poate duce la blocarea fluxului creierului (declanșarea unui accident vascular cerebral) sau a inimii (declanșarea atacului de cord).

Cu toate acestea, imaginea a fost complicată de constatările ulterioare din același studiu, care au arătat că nivelurile natural ridicate de fier pot fi legate de un risc de formare a cheagurilor legate de fluxul sanguin lent, care poate crește riscul anumitor tipuri de accident vascular cerebral și de tromboză venoasă profundă.

Și ca o adăugare la aceasta, studiul a arătat, de asemenea, că nivelurile de fier mai mari pot fi, de asemenea, legate de un risc crescut de infecții bacteriene ale pielii.

Deci, ce se întâmplă?

Dr. Gill a explicat că aceste constatări trebuie acum investigate în studii pe pacienți. El a spus: „Aceste studii relevă noi căi de cercetare și ridică numeroase întrebări. Încă nu suntem elucidați despre modul în care fierul afectează nivelurile de colesterol, îngustă arterele și formează cheaguri de sânge, dar avem unele idei. Una dintre posibilități este aceea că nivelurile scăzute de colesterol ar putea fi legate de un risc redus ca arterele să devină „căptușite". Mai departe, nivelurile mai ridicate de fier pot provoca formarea cheagurilor de sânge atunci când fluxul este redus, eventual explicând riscul crescut de formare de cheaguri".

El a adăugat că cercetările anterioare sugerează că fierul poate juca, de asemenea, un rol în replicarea bacteriană și în virulență, care pot fi legate de riscul crescut de infecții ale pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel