Ficat gras, cum s-ar putea dubla rata de diagnosticare a bolii hepatice

Ficat
Ficatul gras sau steatoza hepatică este o boală cronică care evoluează în tăcere. Noi cercetări arată că ar putea fi depistată mult mai devreme această afecțiune dacă testele ar fi efectuate de către asistenții medicali în cabinetele medicilor de familie.

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au demonstrat că testele simple făcute de medicii generaliști și de către asistenții medicali ai medicilor de familie ar putea dubla rata de diagnosticare a bolii hepatice în cazul in care pacienții nu prezintă nici un simptom.

Boala cronică de ficat gras este o problemă atât în Regatul Unit, cât și în întreaga lume. În Marea Britanie, ratele mortalității au crescut brusc, fiind acum a treia cea mai frecventă cauză de deces precoce. Boala progresează în tăcere, cu câteva simptome care apar înainte de cicatrizarea gravă a ficatului (cunoscută sub numele de ciroză). Creșterea ficatului se datorează în principal consumului de alcool, preocuparea crescândă a specialiștilor asupra bolii de ficat gras fiind legată de alcool, însă există și steatoza nonalcoolică.

 Obiectivul acestei cercetări a fost identificarea bolii hepatice nediagnosticate anterior în cadrul asistenței medicale primare, utilizând o clinică specializată de asistenți medicali, condusă de asistenți medicali. Zece practici de medicină generală au fost alocate fie intervenției (în cazul în care pacienții au fost testați de către o asistentă medicală de specialitate), fie îngrijirii ca de obicei.

Participanții recrutați la practicile de intervenție au prezentat o evaluare completă a ficatului, care a implicat o examinare simplă; luând probe de sânge și măsurând rigiditatea hepatică, utilizând un dispozitiv portabil FibroScan cu ultrasunete, care face o evaluare neinvazivă. Toți participanții au fost examinați de caz de către un consultant hepatolog, care a atribuit  rezultatele "fără fibroză", "avertizare hepatică", "fibroză progresivă" sau "ciroză probabilă".

 Dintre cei 910 de participanți văzuți de asistenții medicali, la aproape jumătate s-a găsit o anumită formă de boală hepatică. 44 dintre acești pacienți (4,8%) au avut ciroză probabilă, 141 (15,5%) au prezentat fibroză progresivă, iar 220 (24,2%) au avut avertismente hepatice. Potrivit Eurekalert.org, clinica a diagnosticat de două ori mai multe cazuri decât o fac clinicile de obicei.

,,Încorporarea unei asistente specializate în patologia ficatului în asistența medicală primară a fost ușor de făcut si a dus la un număr mult mai mare de diagnostice noi de boli de ficat, comparativ cu îngrijirea obișnuită. Pasul următor este de a rula acest serviciu la o scară mai mare, astfel încât să putem arăta dacă diagnosticarea precoce este capabilă să prevină apariția bolii de ficat. Scopul acestui program de lucru este de a reduce numărul de decese precoce din boala hepatică nediagnosticată, decese care pot fi evitate”, a declarat dr. Magdy El-Gohary, de la Școala de Medicină de la Universitatea din Southampton, autoru studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel