Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fibrilație atrială. Peste 200.000 de cazuri înregistrate într-un an
19 noi, 20:48
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează o campanie de conștientizare a afecțiunii numite fibrilație atrială.
Inima

Fibrilație atrială. 8.200 români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială, iar numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) care s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor, arată reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP) într-un comunicat. Afirmațiile au la bază un studiu pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale din fibrilație atrială în anul 2018, în România, al ANPP.

Datele sunt și motivul pentru care Asociația lansează campania de informare „Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!" și se alătură campaniei internaționale lansată de AF Association sub denumirea "Detect, Protect, Correct and Perfect" care își propune educarea publicului cu privire la detectarea cu ușurință a fibrilației atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral.

Ce este fibrilația atrială

Fibrilația atrială constituie o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului.

"Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate/invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți", afirmă prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

În lume, la fiecare 15 secunde, un om suferă de un accident vascular cerebral cauzat de fibrilație atrială.


Ştiri Recomandate

Ministrul Agriculturii: Medicamentul şi antibioticul nu trebuie considerate mărfuri
Cancer mamar triplu negativ: doi biomarkeri prezic tratamentul potrivit
Ce trebuie să știe fiecare femeie despre glanda tiroidă
Un medicament pentru diabet ar putea fi și tratament anti-îmbătrânire
Boala de reflux gastroesofagian. Cum să-i faceți față de sărbători
Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov
Taxa clawback va fi „relaxată”, anunțul ministrului Sănătății
Alimentarea cu gaze, reluată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina
Comentarii