Zgomotul alimentar, o preocupare...
Administrarea medicamentului oral fezolinetant, aflat în curs de dezvoltare, a redus semnificativ frecvența și severitatea simptomelor vasomotorii moderate și severe asociate menopauzei, potrivit unui studiu de fază 3 prezentat recent în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Endocrinologie - ENDO 2022, notează Endocrinology Network.
Astfel, studiul clinic, SKYLIGHT, a durat 52 de săptămâni și a investigat siguranța și eficacitatea medicamentului fezolinetant, un antagonist al receptorilor de neurokinină 3 (NK3), pentru severitatea simptomelor vasomotorii moderate până la severe (VMS) și tulburările de somn.
Modificarea tulburărilor de somn raportate de pacienți, de la valoarea inițială până la săptămâna 12, a fost unul dintre obiectivele secundare cheie ale studiului.
”VMS asociate cu menopauza, caracterizate de bufeuri și transpirații nocturne, afectează milioane de femei din întreaga lume și pot avea un impact asupra activităților de zi cu zi și a calității vieții“, a declarat dr. Genevieve Neal-Perry, profesor emerit la catedra de obstetrică și ginecologie a facultății de medicina din cadrul universității din Carolina de Nord.
Ce să faci când ai tulburări de CONCENTRARE în perioada MENOPAUZEI
Studiul dublu-orb de fază 3 randomizat a fost efectuat pe femei aflate la menopauză cu vârste cuprinse între 40-65, cu o medie de șapte sau mai multe bufeuri pe zi, de la moderat la sever, și comparat cu un grup placebo.
Femeile au primit două doze o dată pe zi de fezolinetant de 30mg sau 45mg, timp de 12 săptămâni. În perioada de prelungire, participantele din grupul placebo au fost și ele randomizate pentru a primi fezolinetant de 30 mg sau 45 mg, în timp ce grupurile inițiale au rămas la doza primită de fezolinetant pentru restul de 40 săptămâni. Studiul prelungit a cuprins 484 de femei.
Cercetătorii au evaluat eficacitatea medicamentului fezolinetant în comparație cu placebo și au găsit o îmbunătățire a frecvenței și severității VMS în săptămâna 12.
Ambele doze au fost asociate cu o reducere statistică semnificativă a frecvenței și severității bufeurilor, care s-a menținut pe parcursul perioadei de studiu de 52 de săptămâni.
Datele susțin siguranța generală și tolerabilitatea observate anterior pentru fezolinetant la dozele de 30 și 45 mg.
Femeile care au fost randomizate de la placebo la fezolinetant au experimentat o reducere a frecvenței și severității simptomelor VMS în concordanță cu femeile care au primit de la început fezolinetant.
Tratamentul a redus și tulburările de somn, evaluate după sistemul de măsurare al rezultatelor raportate de paciente.
Menopauza, aceea etapă a vieții în care femeile pășesc după vârsta de 45 de ani, vine cu o serie de provocări, mai ales în ceea privește controlul greutății, știut fiind că după acest moment scăderea greutății este tot mai dificil de realizat. O alimentație bună poate însă ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni care pot apărea în timpul și după menopauză, notează WebMD.
În ce constă dieta la menopauză
În timpul menopauzei, consumați o varietate de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Deoarece dietele femeilor sunt adesea sărace în fier și calciu, urmați aceste direcții:
Obțineți suficient calciu. Mâncați și beți două până la patru porții de produse lactate și alimente bogate în calciu pe zi. Calciul se găsește în produsele lactate, peștele cu oase (cum ar fi sardinele și somonul la conservă), broccoli și legumele. Încercați să obțineți 1.200 miligrame pe zi. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Dana Săvuică, despre menopauză: E un șoc atunci când apare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...