Fetița de 5 ani, diagnosticată cu boala Wilson, în stare stabilă după transplantul hepatic. Donatorul, un adolescent aflat în moarte cerebrală

fetita de 5 ani. FOTO Pexels @ Aleck Sovocin
Donatorul a fost un adolescent de 17 ani, aflat în moarte cerebrală, de la care au fost prelevate cordul, ficatul și rinichii. 

Fetița de cinci ani, diagnosticată cu boala Wilson, a fost operată la Institutul Fundeni din Capitală. Medicii spun că transplantul de ficat a decurs bine, iar copilul se află în stare stabilă. 

”Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți. Din punctul nostru de vedere, în acest moment, fetița este într-o stare stabilă cu ficatul implantat”, a declarat Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni, citată de Antena 3.

la rândul său, dr. Vlad Brașoveanu, șeful secției de Chirurgie a Spitalului Clinic Fundeni, a afirmat că speră într-un succes al acestei intervenții. 

”Intervenția chirurgicală a decurs în condiții bune, condiții tehnice bune. După cum știți s-a făcut un split, gramajul lobului stâng care a fost recoltat a fost de 300 de g, ceea ce ajunge perfect acestui copil care are 15 kg.

Urmează, în perioada următoare, să vedem dacă organismul fetiței acceptă acest ficat pentru că există și situația în care poate să fie o non-funcție primară sau o altă complicație.  Să sperăm că nu va fi vorba despre așa ceva”, a spus și doctorul Vlad Brașoveanu, șef Secția Chirurgie Spitalul Clinic Fundeni.

Reamintim că situația medicală a acestei fetițe a fost făcută public în contextul în care, la nivel mondial, sunt aproape 200 de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii, din care 17 au fost grave, necesitând transplant hepatic. În România există patru cazuri suspecte de această formă de hepatită misterioasă, copiii având vârste între 8 luni și 16 ani. 

Primul transplant cardiac din 2022, la Tg. Mureș

Inițial s-a luat în calcul transplantul de ficat de la mamă, însă boala Wilson fiind una genetică exista un risc major.

Soluția salvatoare a venit de la un tânăr de 17 ani, victima unui politraumatism,  aflat în moarte cerebrală, de la care s-au prelevat cordul, ficatul și rinichii. 

Potrivit dr. Horațiu Suciu, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prelevarea a avut loc sâmbătă, la Spitalul din Sf. Gheorghe, ”cordul a fost prelevat de o echipă de medici din Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Tg Mureș condusă de dr. Radu Bălău și a sosit la Tg. Mureș pe cale aeriană cu elicopter Smurd la ora 13.55. Intervenția chirurgicală de transplantare s-a efectuat asupra unei adolescente în vârstă de 16 ani din jud Giurgiu, a durat 4 ore și 30 minute și s-a încheiat cu succes. Este primul transplant cardiac din acest an efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare și transplant Tg Mureș”, a scris medicul pe contul de socializare. 

Spitalul Grigore Alexandrescu, prim pas pentru acreditarea centrului de transplant hepatic. Dr. Zamfir: Pregătirea este una care ia timp

În contextul în care, potrivit directivelor europene, transplantul pediatric se poate realiza doar de către medici pediatri, Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” a făcut demersurile în vederea acreditării ca și Centru de transplant hepatic pediatric. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, chiar în ziua în care are rol transplantul hepatic în cazul unei paciente de 5 ani, diagnosticată cu Boala Wilson. 

”La momentul de față, Spitalul Grigore Alexandrescu și-a depus dosarul de acreditare în vederea acreditării ca centru de transplant hepatic pediatric”, a afirmat directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, la Digi 24.

Acesta a subliniat că ”întârzierea” a fost determinată de faptul că pregătirea în acest domeniu este una de durată, mai ales în cazul transplantului pediatric. Citește mai departe AICI

Vezi și: De la ce pacienți se DONEAZĂ. Radu Zamfir, despre "non-heart beating" și LEGEA transplantului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel