Fertilizare in vitro accesibilă: statul ungar preia clinici private de profil și crește finanțarea

Fertilizare in vitro
Guvernul ungar a preluat șase clinici private de fertilizare in vitro și a sporit finanțarea pentru ca tratamentele să devină accesibile.

Guvernul ungar a preluat şase clinici private de fertilizare in vitro şi a sporit finanţarea pentru a face tratamentele accesibile pentru tot mai multe cupluri, în cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populaţiei, a anunţat executivul de la Budapesta.

Premierul Viktor Orban a făcut o prioritate din sporirea natalităţii şi a acordat stimulente menite să încurajeze cuplurile să facă mai mulţi copii, precum scutiri de taxe sau împrumuturi subvenţionate, astfel încât pe termen lung Ungaria să nu ajungă să-şi acopere deficitul de forţă de muncă prin imigraţie, notează agerpres.ro.

Guvernul ungar a preluat sub controlul statului şase clinici specializate în fertilizare in-vitro, măsură pe care o consideră a fi de o „importanţă naţională strategică” şi prin urmare nu i se aplică regulile pieţei concurenţiale.

Guvernul de la Budapesta a mai precizat că medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 şi vor fi eliminate limitările pentru finanţarea de către stat a tratamentelor de fertilizare in vitro, pentru a nu mai exista liste de aşteptare.

În anul 2017, Geza Nagy Kaali i-a trimis o scrisoare premierului Viktor Orban, în care a subliniat că 20-25% din cuplurile ungare care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de fertilitate. El a apreciat că o eliminare a limitării finanţării guvernamentale pentru tratamentele de fertilizarea in vitro ar permite creşterea numărului copiilor născuţi prin această metodă de la circa 2.000 la circa 3.500 pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel