Caracterizate de lipsa unui...
Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații de a suferi efecte secundare adverse ale medicamentelor, deoarece dozele care li se administrează s-au bazat istoric pe studiile clinice efectuate pe bărbați, sugerează un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley și Universitatea din Chicago.
Cercetătorii au analizat datele din câteva mii de articole publicate în jurnalele medicale și au descoperit dovezi clare ale unui decalaj de gen în administrarea a 86 de medicamente diferite aprobate de Administrația Federală a Medicamentului (FDA), printre altele fiind vorba de antidepresive, medicamente cardiovasculare, anti-convulsive și analgezice.
„Când vine vorba de prescrierea medicamentelor, abordarea „o doză egală pentru toți”, bazată pe studii clinice dominate de bărbați, nu funcționează, iar femeile sunt cele care trag ponoasele”, a declarat autorul principal al studiului, Irving Zucker, profesor emerit de psihologie și de biologie integrativă la UC Berkeley.
Rezultatele, publicate în jurnalul Biology of Sex Differences (link direct studiu), confirmă persistența unui decalaj de sex între doza de medicamente, care rezultă dintr-o nesocotire istorică a diferențelor biologice fundamentale între organismele de sex masculin și feminin, a spus Zucker.
Femeile din studiile analizate de Zucker și Brian Prendergast, psiholog de la Universitatea din Chicago, li s-au administrat aceleași doze de medicament ca bărbaților, cu toate acestea, au avut concentrații mai mari de medicament în sângele lor și a durat mai mult până ce medicamentul a fost eliminat din corpul lor.
Și, în mai mult de 90% din cazuri, femeile au prezentat reacții adverse mai grave, precum greață, cefalee, depresie, deficiențe cognitive, convulsii, halucinații, agitație și anomalii cardiace. În general, s-a descoperit că au avut reacții adverse la medicamente de aproape două ori mai des decât bărbații.
„Neglijarea femeilor este larg răspândită, chiar și în studiile celulare și animale la care subiecții au fost preponderent bărbați”, a spus Zucker.
Spre exemplu, zolpidem, popularul medicament pentru somn, persistă mai mult în sângele femeilor decât al bărbaților, provocând somnolență dimineața următoare, tulburări cognitive substanțiale și creșterea riscului de accidente rutiere, a arătat Zucker. Din aceste motive, FDA în 2013 a redus la jumătate doza recomandată pentru femei.
În timp ce includerea femeilor în studiile pentru medicamente a crescut în ultimii ani, multe dintre aceste studii noi nu reușesc încă să analizeze datele pentru diferențele de sex, a spus Zucker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...