Generația Z și tinerii Millennials...
Femeile care au apnee severă de somn au un risc crescut de a face cancer arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Gothenburg și publicat în European Respiratory Journal.
„Este rezonabil să presupunem că apneea de somn este un factor de risc pentru cancer sau că ambele condiții au factori de risc comuni, cum ar fi excesul de greutate. Pe de altă parte, este mai puțin probabil ca, spre exemplu, cancerul să conducă la apnee în somn", notează Ludger Grote, profesor adjunct și medic-șef specializat în medicina somnului și unul dintre autorii noului studiu.
Studiul se bazează pe analize ale datelor de registru, colectate în baza de date europeană ESADA, de la un număr de aproximativ 20.000 de pacienți adulți cu apnee obstructivă de somn (OSA). Aproximativ 2% dintre ei au avut și un diagnostic de cancer.
Așa cum era de așteptat, vârsta înaintată a fost asociată cu un risc crescut de cancer, dar ajustarea datelor pentru vârstă, sex, indice de masă corporală (IMC), fumat și consumul de alcool a arătat totuși o posibilă legătură între hipoxia intermitentă noaptea și prevalența crescută a cancerului. Conexiunea se aplică mai ales la femei și era mai slabă la bărbați.
„Rezultatele noastre indică un risc de cancer, care este crescut de două-trei ori în rândul femeilor cu apnee pronunțată de somn. Este imposibil să spunem sigur care sunt cauzele asocierii dintre apneea de somn și cancer, dar indicația înseamnă că trebuie să o studiem mai în profunzime", spune Grote.
Ludger Grote este profesor adjunct de medicină pulmonară, specializat în medicina somnului, la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg. El este, de asemenea, un consultant senior și medic-șef la Departamentul de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Sahlgrenska.
„Afecțiunea apnee de somn este bine cunoscută publicului larg și este asociată cu sforăitul, oboseala din timpul zilei și riscul crescut de boli cardiovasculare, în special la bărbați. Cercetările noastre deschid calea pentru o nouă viziune - că apneea de somn poate fi conectată cu un risc crescut de cancer, în special la femei", spune Grote.
Studiile anterioare au arătat că, mai des decât altele, persoanele cu apnee în somn au un diagnostic de cancer în istoricul lor medical. Cercetările în acest domeniu se extind, în timp ce aspectele de gen au fost aproape neexplorate.
„Mai presus de toate, accentul a fost pus pe legătura cu o singură formă de cancer: melanomul malign. Cancerul sânului sau al uterului poate deveni acum o zonă nouă. Poate exista un efect combinat al hormonilor sexuali feminini și activarea stresului, indusă de hipoxia nocturnă din apneea de somn, care poate declanșa dezvoltarea cancerului sau o slăbire a sistemului imunitar al organismului", a ai arătat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...