Femei însărcinate: expunerea la fumul mașinii de gătit, risc pentru sănătatea copilului
05 dec 2019, 11:15

Fumul mașinii de gătit, risc pentru sănătatea copilului
Femeile însărcinate care au gătit la sobă cu cărbune sau cu gaz și au fost expuse la fumul acestora au prezentat un risc mai mare de a avea copii cu probleme.

La femeile însărcinate, expunerea la fumul mașinii de gătit a fost legată de un risc crescut ca ai lor copii să aibă comportamente de hiperactivitate la vârsta de 3 ani. Rezultatele provin dintr-un studiu Indoor Air pe 45.518 mame ale copiilor care au fost recent înscriși la școală în Shenzhen, China, din 2015 până în 2017.

Utilizarea combustibililor de gătit, cum ar fi cărbunele sau gazul în timpul sarcinii mamelor, a fost asociată cu riscuri mai mari de comportament de hiperactivitate la copiii mici în comparație cu utilizarea electricității pentru gătit. O ventilație slabă în timpul gătitului a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare.

Rezultatele au fost relativ consistente pe grupuri definite de clasa socială, educație și alți factori.

Gătitul este una dintre principalele surse de poluare a aerului din China. Având în vedere dovezi emergente ale unei legături între poluanții atmosferici și întârzierile neurodezvoltării, a fost examinat dacă experiențele materne cu gătitul în timpul sarcinii ar putea crește hiperactivitatea copilului lor la vârsta de 3 ani. Studiul au implicat 45.518 mame ale unor copii care au fost recent înscriși la grădinița din districtul Longhua din Shenzhen, din 2015 până în 2017.

În comparație cu mamele însărcinate care nu au gătit niciodată, mamele însărcinate care au gătit uneori, deseori sau mereu, au avut întotdeauna copii care au prezentat un risc semnificativ mai mare de hiperactivitate. Gospodăriile care foloseau combustibili pentru gătit, cum ar fi cărbune, gaz în timpul sarcinii mamelor, au prezentat mai multe comportamente de hiperactivitate la copilul mic, în comparație cu cele care utilizează electricitate pentru gătit. În plus, o ventilație slabă în timpul gătitului, în timp ce mamele erau însărcinate, s-a dovedit a fi un factor de risc semnificativ pentru nivelurile clinice ale comportamentelor hiperactive ale urmașilor. Mai mult, asocierea pozitivă cu gătitul matern în timpul sarcinii și cu hiperactivitatea descendenților lor a fost relativ consistentă pe toate straturile definite de clasa socială, educație etc.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?