Febra Dengue ar putea oferi imunitate în fața virusului SARS-CoV-2

Infectie transmisă de țânțari
Febra Dengue ar putea oferi o oarecare imunitate în fața virusului SARS-CoV-2. Aceasta este concluzia unui studiu recent din Brazilia, care a comparat răspândirea bolii COVID-19 și febra Dengue.

Un studiu care compară distribuția geografică a cazurilor de coronavirus din Brazilia cu răspândirea bolii Dengue din 2019 și 2020 duce la o concluzie cel puțin interesantă. Potrivit lui Miguel Nicolelis,  profesor la Duke University, boala Dengue ar putea oferi o oarecare imunitate în fața virusului SAR-CoV-2. 
Rezultatele arată că locurile cu rate scăzute de infecţii cu COVID-19 şi cu o creştere lentă a numărului de cazuri sunt zonele unde au avut loc epidemii intense de febră Dengue în acest an sau anul trecut.
„Această descoperire extraordinară ridică posibilitatea unei reacţii imunitare încrucişate între serotipul Flavivirus al dengue şi SARS-CoV-2. Dacă se va dovedi că este corect, această ipoteză poate însemna că infecţia Dengue sau imunizarea cu un vaccin sigur şi eficace pentru Dengue ar putea produce un anumit livel de protecţie imunitară împotriva noului coronavirus”, afirmă expertul.
Mai mult, studiile anterioare au arătat că oamenii cu anticorpi pentru Dengue pot fi testaţi fals-pozitiv pentru anticorpi pentru COVID-19, chiar dacă nu au fost infectaţi cu noul coronavirus.
Studiul urmează să fie publicat într-un jurnal ştiinţific, reliefând o corelaţie semnificativă între incidenţa, mortalitatea şi rata de creştere scăzute a cazurilor de Covid-19 la populaţiile din Brazilia la care nivelul de anticorpi pentru boala Dengue este ridicat.
În state precum Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul şi Minas Gerais, unde a fost consemnată o incidenţă mare de cazuri Dengue în 2019 şi 2020, COVID-19 a ajuns mult mai târziu la nivelul de trnasmitere comunitară comparativ cu state precum Amapá, Maranhão şi Pará, care au avut mai puţine cazuri de Dengue.
Brazilia este pe locul al treilea în lume în funcţie de numărul de infecţii cu noul coronavirus. 
Un alt studiu cu rezultate încurajatoare împotriva noului coronavirus afirmă că tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unor surse citate de B1.ro.
Mai exact, steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel