Fastingul intermitent, beneficii și pericole. Florin Bălănică: Alimente minune nu există

fastingul intermitent - FOTO: Freepick
Fastingul intermitent poate avea beneficii pentru organism, însă trebuie să fim atenți la câteva detalii. 

Fastingul intermitent poate fi o modalitate ușoară de a scăpa de kilogramele în plus, dar poate avea și consecințe destul de grave asupra sănătății, potrivit Spectacola.

Fastigul intermitent este metoda adoptată de extrem de multe persoane pentru a slăbi cât mai rapid, în ultima vreme. Concret, acesta funcționează după următoarea formulă: 8 ore mănânci, după care 16 faci pauză. Chiar dacă efectele sunt într-adevăr uimitoare, iar kilogramele se pot pierde multe mai repede, existe și extrem de multe riscuri la care ne supunem, dacă decidem să urmăm acest procedeu, fără sfatul medicului. Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, când trebuie să folosim fastingul intermitent, dar și sub ce mijloace.

”Fastingul intermitent este o metodă de a ne alimenta, care trebuie adaptată fiecărei persoane în parte. Acesta este folosit și în metoda mea pentru pacienții care au nevoie de acest lucru, nu orice persoană poate să facă acest fasting. De exemplu, am avut un pacient zilele trecute care a venit la mine cu următoarea situație: a ținut o etapă de fasting pe o perioadă mai lungă de timp, afectându-i starea de sănătate. Și atunci lucrurile nu mai puteau fi într-o zonă de sănătate și corectă pentru peroana respectivă. Trebuie să avem foarte mare grijă, atunci când discutăm despre această abordare”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică pentru Spectacola.

Vezi și: Românii, reticenți în privința vaccinării. Wiener: Dorința pacientului de a de a se vaccina este în continuă prăbușire

Când trebuie să folosim fastingul

Mai mult, medicul specialist a dezvăluit și când ar trebui să urmăm aceasta ”dietă”.

”Îl folosim când dorim să scădem procentul de grăsime și proporția de grăsime viscerală și atunci când ne dorim să înnoim celulele de la nivelul tractului digestiv, lucru care prin acest fenomen ne ajută la o reîntinerire a tractului digestiv, care, pe termen lung, ne ajută să avem o stare de sănătate și o digestie potrivită. O bună stare de sănătate pornește de la o digestie potrivită, lucru care trebuie să-l avem în vedere, fără dubiu.”, a continuat specialistul.

Beneficiile apei cu lămâie

Chiar dacă foarte multe persoane caută alimentul ”minune”, care să le ajute să slăbească cât mai mult, într-un timp relativ scurt, Dr. Florin Bălănică spune că acesta nu există. Totuși, specialistul recunoaște beneficiile apei cu lămâie.

”Alimente minune nu există, dar și eu recomand pacienților mei dimineața apa cu lămâie, al temperatura camerei, întrucât vorbim despre o mai bună digestibilitate și alcalinizarea trastului digestiv, întrucât noi dimineață suntem acizi, iar acest consum ne ajută pentru a mai reduce din aciditate.

Ideea de bază este următoarea: nu vreau să se facă o confuzie, noi trebuie să fim acizi în stomac, pe piele și în urină, un consum de alimente preponderent alcaline și pe termen lung nu ne duce către o stare bună de sănătate sun nicio formă, tocmai de aceea, cuvântul de ordine îl reprezintă întotdeauna echilibrul.

Putem să consumăm apă la temperatura camerei, cu lămâie, dimineață, dar fără ca acest lucru să-l facem cu o așteptare sau cu un scop de-a slăbi sau de a atinge sănătatea universală, absolută. Nu se va întâmpla asta”, a mai spus acesta.

Vezi și: Accesul la medicamentele noi, dificil. Wiener: Trebuie găsite soluții inovative de a finanța un fond de inovare

Specialistul trage un semnal de alarmă

Dr. Florin Bălănică trage pe această cale și un semnal de alarmă, prin care spune faptul că dieta este ceva ce ar trebui să fie recomandată de medic, și nu urmată după ureche. 

”Nimic care ține de zona de sănătate nu poate fi abordată fără sfatul medicului, dar din păcate trebuie schimbată un pic mentalitatea generală, care percepe nutriția ca fiind ceva legat de aspect, ceva ușor , fără repercursiuni și nu ca pe o intervenție medicală. Nutriția este o intervenție medicală asupra corpului uman prin știința nutriției și nu discutăm despre o dietă”, a încheiat acesta.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, consecințe severe. Adrian Wiener: Nu există acces pentru toți românii la medicii de familie. Alfabetizarea medicală, o prioritate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel