Boala Crohn este o afecțiune...
O nouă cercetare indică faptul că creșterea consumului de fasole poate îmbunătăți calitatea dietei. Studiul, care a analizat date de la peste 44 000 de participanți, a constatat că creșterea consumului de fasole ar putea spori scorul indicelui de alimentație sănătoasă al unei persoane, o măsură a conținutului nutrițional al dietei unei persoane.
Cercetarea a arătat că fasolea contribuie la creșterea aportului de nutrienți „deficitari”, cum ar fi fibrele alimentare, potasiul, magneziul, fierul, acidul folic și colina din dietă, reducând în același timp consumul de nutrienți „atenți”, cum ar fi sodiul, zaharurile adăugate și grăsimile solide.
Studiul a fost prezentat la Academy of Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Conference & Expo din Minneapolis. În ciuda faptului că sunt o sursă cunoscută de proteine vegetale și alte substanțe nutritive, 80% dintre adulți nu ating aportul recomandat de leguminoase precum fasolea, mazărea și lintea.
Experții au oferit informații cu privire la motivul pentru care fasolea poate avea un astfel de beneficiu asupra calității dietei și cele mai bune modalități de a crește consumul de fasole.
Un studiu recent a constatat că consumul de fasole poate duce la îmbunătățirea dietei. Cercetarea, care a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2001 și 2018, a examinat aportul de fasole al participanților, inclusiv năut conservat sau neconservat, fasole pinto, fasole boabe și fasole neagră.
Studiul a evaluat impactul adăugării uneia sau a două porții suplimentare de fasole la dietele lor, concentrându-se pe nivelurile de fibre dietetice, potasiu, magneziu, fier, folat și colină.
Rezultatele au arătat că aportul crescut de fasole a fost asociat cu creșteri semnificative ale aportului de nutrienți deficitari. Scorurile indicelui de alimentație sănătoasă globale s-au îmbunătățit, oamenii observând o îmbunătățire a calității dietei lor cu 15-16% atunci când au adăugat o porție de fasole și cu 19-20% mai mult atunci când au adăugat două porții.
Aceste îmbunătățiri ale scorului indicelui de alimentație sănătoasă ar putea reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și cancerul.
Foto: Freepik @atlascompany
Pe lângă creșterea aportului de nutrienți și a calității dietei, adăugarea mai multor fasole la dieta unei persoane a dus, de asemenea, la creșterea aportului caloric și a aportului de sodiu.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv potențialul de date inexacte sau părtinitoare de la rechemările de 24 de ore ale dietei și lipsa constatărilor privind efectul consumului de cantități prea mari sau foarte mari de fasole. Studiul a fost finanțat de Bush's Brothers & Company și de Coalition for the Advancement of Pulses, ceea ce indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări.
Un studiu confirmă faptul că fasolea este un aliment excelent de încorporat într-un plan alimentar sănătos, promovând beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol, creșterea aportului de fibre și îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.
Fasolea este o sursă de energie nutrițională, oferind nutrienți esențiali precum fibre, potasiu, magneziu, fier, acid folic și colină. De asemenea, sunt o sursă excelentă de proteine, calciu și fosfor.
Înlocuirea unei porții de proteine animale cu o porție de fasole poate crește aportul de fibre, poate ajuta la sănătatea intestinului și a inimii, poate crește aportul de vitamine și minerale, poate reduce aportul de colesterol și grăsimi saturate și poate economisi bani la cumpărături.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de fibre poate face ca fasolea să fie greu de digerat, ducând la gaze sau balonare.
Fasolea poate fi consumată acasă în variante conservate sau uscate, cu profiluri nutriționale similare și opțiuni relativ ieftine. Fasolea conservată și uscată poate fi adăugată cu ușurință în salate, supe, paste, mâncăruri din orez, chilli și caserole.
Pentru a crește consumul de fasole, se pot face schimburi, cum ar fi gustările cu năut uscat sau folosirea hummusului în loc de maioneză la sandvișuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Boala Crohn este o afecțiune...
Mierea poate susține pierderea în...
Care este legătura între apariția...
Ce presupune recuperarea după o...
Un studiu recent indică faptul că...
Stresul cronic poate influența...