Suporterii, în pericol. Ce se poate întâmpla dacă pierde echipa lor favorită

Pierderea unui meci de către echipa favorită poate declanșa atacuri de cord suporterilor, potrivit cercetărilor prezentate astăzi pe EAPC Essentials 4 You, o platformă științifică a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

"Studiul nostru arată că rezultatele slabe ale echipei locale de fotbal profesionist au coincis cu mai multe atacuri de cord la rezidenții bărbați", a declarat autorul studiului, Dr. Lukasz Kuzma, de la Universitatea Medicală din Bialystok, Polonia. „Concluziile sugerează că stresul mental și emoțional al înfrângerii poate provoca evenimente cardiace".

Studiul a examinat legătura dintre performanțele echipei de fotbal Jagiellonia Bialystok și internările pentru sindrom coronarian acut. Clubul este cunoscut pentru grupul său mare de suporteri înfocați - o medie de 17.174 pe meci în sezonul 2016/17 - care se identifică puternic cu echipa.

Studiul a inclus 10.529 de pacienți cu sindrom coronarian acut (atac de cord și angină instabilă) internați la Spitalul Clinic al Universității Medicale din Bialystok în 2007 până în 2018. Acesta a fost singurul centru din oraș cu servicii de cardiologie invazivă de 24 de ore în această perioadă. Vârsta medie a pacienților a fost de 66,6 ani și 62% au fost bărbați.

Echipa a jucat 451 de meciuri naționale și europene în perioada de studiu. A doua zi după ce echipa a pierdut un joc acasă, s-a înregistrat o creștere de 27% a internărilor masculine pentru sindromul coronarien acut. Nu s-a găsit nicio asociere la femei.

"Emoțiile puternice pot induce atacuri de cord, iar studiul nostru indică faptul că pierderea unui joc de acasă poate afecta suporterii", a spus dr. Kuzma. "Fanii, în special bărbații cu stiluri de viață nesănătoase, ar trebui să înceapă exerciții fizice și să evite fumatul și consumul excesiv de alcool. Acești pași sunt cheia pentru a sprijini echipa ta preferată atât timp cât vrei, fără a-ți dăuna sănătatea."

 

Studiul aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel