Faci RMN când ai tatuaje?

La ce riscuri te expui dacă ai un tatuaj și faci RMN
Tatuajele sunt din ce în ce mai populare. Fiecare a opta persoană din Germania a simțit deja propria piele ce înseamnă această artă. Cu toate acestea, dacă o persoană tatuată urmează a fi examinată prin imagistică cu rezonanță magnetică (RMN), se pune adesea întrebarea cât de riscantă este procedura pentru ea. Primul studiu prospectiv cu numere verificabile statistic a fost prezentat ieri de o echipă de cercetători.

Potrivit lui Weiskopf, director al Institutului Max Planck pentru științele cognitive umane și creier, din Leipzig (MPI CBS), ... „cele mai importante întrebări pentru noi au fost: Putem face studii cu subiecți tatuați fără ezitare? La Centrul Wellcome pentru Neuroimaging Uman, parte a Institutului de Neurologie Queen Square de la University College din Londra, unde am început studiul în 2011, exista un număr tot mai mare de voluntari cu tatuaje. La acea vreme, pur și simplu nu existau suficiente date pentru a determina probabilitatea efectelor secundare asociate tatuajelor, rezultate din examinările RMN".

Fosta sa colega din Londra, Martina Callaghan, a finalizat studiul după ce Weiskopf a părăsit capitala britanică pentru a deveni director la MPI CBS Leipzig.

„Pe baza investigațiilor noastre, putem afirma acum, bazându-ne pe numere semnificative, că dacă un individ tatuat este scanat în condițiile testate în studiu, riscul de efecte secundare este foarte mic". A epxlicat fizicianul.

Într-adevăr, milioane de oameni cu tatuaje fac RMN în fiecare an în spitale și facilități de cercetare fără efecte secundare.

Până în prezent nu a existat un studiu prospectiv sistematic cu privire la cât de sigură este scanarea unui RMN atunci când ai un tatuaj.

Riscul cel mai mic - senzația de smulgere

Rapoartele de reacții adverse se bazează de obicei pe cazuri individuale și descriu două reacții diferite. Este posibil ca pigmenții din tatuaje să poată interacționa cu câmpul magnetic static al scanerului.

De ce? Cernelurile de tatuaj pot conține pigmenți feroși și, prin urmare, magnetici. Câmpurile magnetice puternice implicate în procedură pot interacționa cu aceste particule mici, care, la rândul lor, pot da o senzație de tragere / smulgere pe pielea tatuată.

Cu toate acestea, este o altă interacțiune potențială care poate reprezenta, din punctul de vedere al experților, un risc mult mai mare. Mulți dintre pigmenții de culoare sunt, de asemenea, conductivi. Aceasta este o problemă, deoarece, în imagistica MR, câmpurile magnetice de înaltă frecvență sunt folosite pentru a genera imaginile prin etichetarea eficientă a protonilor.

Riscul cel mai are - arsurile

„Câmpurile de înaltă frecvență au de obicei o frecvență de câteva sute de megahertzi, ceea ce corespunde lungimii de rezonanță a structurilor conductive, de dimensiuni asemănătoare cu cele ale tatuajelor. În acest caz, tatuajul poate absorbi o mare parte din energia câmpului de înaltă frecvență, care în mod normal ar fi răspândit mai mult. Se poate întâmpla ca tatuajul să se încălzească. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la arsuri", spune Nikolaus Weiskopf.

Împreună cu colegii săi de la University College din Londra, el a examinat 330 de participanți la studiu înainte și după scanarea RMN și a testat un total de 932 de tatuaje. Echipa a colectat în mod sistematic informații despre tatuajele participanților - cât de mari erau, unde erau localizate și ce culori erau folosite în ele. Țara de origine a fost înregistrată, de asemenea, cu cele mai multe fiind din Europa, dar și din America, Asia, Africa și Australia. Majoritatea cernelurilor folosite erau negre, însă au fost înregistrate și alte culori.

„Am constatat că cei mai mulți dintre participanți nu au observat niciun efect secundar la tatuaje", spune Weiskopf.

„Există un caz specific în care medicul a constatat că efectele secundare - o senzație de furnicături pe piele - au fost legate de scanare. Cu toate acestea, acest sentiment neplăcut a dispărut în decurs de 24 de ore, fără ca persoana afectată să fi solicitat tratament medical".

Cum au realizat studiul

Pentru a asigura siguranța participanților (de la arsuri potențiale), nu oricine putea fi scanat pentru studiu - criteriile de excludere au vizat mărimea și numărul de tatuaje. De exemplu, un singur tatuaj nu trebuia să depășească douăzeci de centimetri, iar participanții nu aveau voie să aibă mai mult de cinci procente din corp acoperite de tatuaje.

Scanerele RMN folosite în studiu au avut o putere statică a câmpului magnetic de trei Tesla, model care se găsește astăzi în multe clinici. Prin comparație, câmpul magnetic al unui model MRI de 0,5 Tesla destul de slab este de zece mii de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului. Aceste scanere RMN au de obicei o bobină de radiofrecvență care stimulează rotirea protonilor pentru imagistică.

Câmpul de înaltă frecvență al unei bobine de corp se extinde nu numai asupra capului, care a fost scanat în acest studiu, ci și în partea superioară a corpului participanților și, astfel, pe zonele tatuate frecvent.

Potrivit lui Nikolaus Weiskopf, rezultatele studiului nu numai că oferă informații privind orientările privind siguranța pentru cercetare, dar pot fi, de asemenea, utile pentru mediile clinice.

Recomandările actuale privind modul de scanare a persoanelor cu tatuaje se bazează întotdeauna pe evaluarea riscului versus beneficiul real al diagnosticării unei boli. Deși trebuie notat faptul că rezultatele sunt limitate la configurații specifice și tipuri de scanere, acest studiu aduce date importante la secificațiile de siguranță privind RMN-ul, se arată într-un material dat publicității de Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel