Expunerea la un ulei scade hipertensiunea în câteva minute. Atenție, efectul e invers, după o oră

Uleiuri esențiale  FOTO: pexels.com
Un studiu recent arată că expunerea la un anume ulei volatil are capacitatea de a scădea hipertensiunea în doar câteva minute. Atenție, însă! Efectul e invers, dacă expunerea e mai mare de o oră.

Sunt milioane de oameni în toată lumea care trăiesc cu hipertensiune arterială și habar nu au. Se estimează că doar în Marea Britanie cinci milioane de oameni nu știu că au hipertensiune arterială. Este cunoscut faptul că această afecțiune silențioasă pune persoanele în pericol de accident vascular cerebral și atac de cord. Din fericire, există tratamente eficiente, care reușesc să țină sub control hipertensunea, însă pentru asta, afecțiunea trebuie diagnosticată. Marea problemă în cazul hipertensiunii este că ea se instalează pe nesimțite, fără să creeze vreun simptom sau vreo neplăcere, însă expunând persoana la riscuri majore pentru sănătate.

Odată diagnosticată, tratamentele sunt eficiente și reglează valorile tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială se numără printre infamii „ucigași tăcuți”. 

Unele dintre cauzele binecunoscute ale hipertensiunii arteriale includ lipsa exercițiilor fizice, supraponderalitatea și consumul de alimente bogate în sare sau zahăr. Totuși, rapoarte mai recente au sugerat că expunerea la poluarea aerului și la zgomot poate duce, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale mai târziu în viață.

Însă pe lângă medicamente, care sunt prescrise de medic, hipertensivii se mai pot ajuta de unele „trucuri”, precum alimente care au rolul de a regla hipertensiunea, sau ceaiuri din plante. De asemenea, uleiurile esențiale pot avea efecte benefice în reglarea hipertensiunii.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Un fruct din Brazilia, efecte incredibile în tratamentul cancerului. STUDIU

Efect confirmat de studii

Un studiu, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, a constatat că expunerea pe termen scurt la uleiul de bergamotă ar putea scădea hipertensiunea și ritmul cardiac.

Interesant, totuși, aceste efecte de scădere au fost inversate dacă expunerea la uleiul de bergamotă a durat mai mult de o oră.

Pentru studiu, un eșantion de 100 de tineri adulți sănătoși a fost expus la vapori de uleiuri esențiale eliberați de un difuzor cu ultrasunete timp de două ore.

Rezultatele au arătat că compușii organici volatili (VOC) ai camerei - substanțele chimice aromatice care compun uleiurile esențiale - au fost asociați semnificativ cu scăderea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace între 15 și 16 minute după începerea expunerii.

Societatea Europeană de Cardiologie a remarcat: „Aceste asociații au fost semnificative din punct de vedere statistic.

„De exemplu, după expirarea a 45 de minute, tensiunea arterială sistolică de 15 minute s-a redus cu o medie de 2,10 mmHg și ritmul cardiac cu 2,21 pe minut.”

După mai mult de o oră de expunere, totuși, nivelurile de COV au fost asociate semnificativ cu o creștere medie a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în 15 minute.

Autorii studiului au remarcat astfel: „Expunerea prelungită mai mult de o oră la uleiurile esențiale poate fi dăunătoare sănătății cardiovasculare la subiecții tineri și sănătoși”.

Doctorul Kai-Jen Chuang, de la Universitatea de Medicină Taipei din Taiwan, și cercetător în cadrul studiului a adăugat: „Rezultatele noastre sugerează că expunerea la uleiuri esențiale timp de o oră ar fi eficientă în reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, cea mai interesantă constatare a studiului nostru este că expunerea la substanțe esențiale timp de peste o oră a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, citează express.co.uk

Bergamota, eficientă în mai multe afecțiuni 

Pe baza rezultatelor, echipa a concluzionat că uleiurile esențiale ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute.

Alături de bergamotă, amestecul folosit în studiu a inclus și lavandă și Ylang-Ylang.

Bergamota, care aparține familiei citricelor, este folosită medicinal pentru a trata o serie de afecțiuni. Coaja, mai degrabă decât fructele, este cea mai utilizată parte a bergamotei, deoarece de aici este extras uleiul.

Bergamota a fost, de asemenea, folosită pentru a trata alte afecțiuni, inclusiv colesterolul ridicat și grăsimea viscerală.

De fapt, studiile au arătat că bergamota poate fi la fel de eficientă în reducerea nivelului de colesterol LDL ca și medicamentele pentru colesterol.

În plus, uleiul esențial de bergamotă este utilizat pe scară largă în aromoterapie pentru stresul cronic și anxietatea, deși nu există dovezi suficiente pentru a susține relevanța sa ca tratament clinic pentru tratarea unor astfel de afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel