Explozie la laboratorul din Rusia care avea mostre cu variolă, dar și Ebola si antrax

Clădirea Centrului din Rusia FOTO: www.zerohedge.com
Laboratorul din Rusia unde se păstrau eșantioane de viruși mortali, inclusiv de variolă, eradicată de aproape 40 de ani, a explodat. În lume sunt doar două locuri unde sunt stocate mostre de variolă.

Laborator, variolă. "Un cilindru de gaz a explodat într-un laborator rusesc, unde sunt depozitate tulpini de variolă, antrax și Ebola", astfel începe un articol din The Independent. Explozia s-a produs la Centrul de Cercetări de Virologie și Biotehnologie de la Koltsovo, din regiunea Novosibirsk din Siberia, Rusia – mai precis la etajul al cincilea al clădirii cu șase etaje în timpul reparațiilor unei camere de inspecție sanitară.

Centrul este cunoscut sub numele de Vector și este al doilea loc în lume unde se stochează virusul variolei, boală eradicată în urmă cu aproape 40 de ani. Incendiul a acoperit 30 metri pătrați din clădire, a fost stins mai târziu și, susțin oficialii de la Centru, nu au fost prezente materiale bio-periculoase.

"Explozia nu reprezintă o amenințare pentru populația locală. (...) Atunci când s-au efectuat lucrări de reparații programate într-unul din spațiile de pe Vector, pentru pregătirea lucrărilor de vopsire, s-a produs o bubuitură, iar focul a înghițit o suprafață de 30 metri pătrați", a declarat Nikolai Krasnikov, administratorul șef al orașului, pentru agenția de știri TASS, condusă de stat, potrivit sursei citate.

Krasnikov susține că un angajat al firmei contractante de construcții a fost dus la spital a fost rănit, apoi transferat la Centrul de Arși Novosibirsk cu arsuri la extremitățile inferioare.

Directorul instituției a "subliniat că incidentul nu reprezintă o amenințare biologică ori de altfel la adresa populației", relatează presa rusă.

Laborator, variolă. Spații secrete de depozitare

Centrul de cercetare, care poartă numele Vector, din Rusia, este unul din doar două locuri din lume unde sunt stocate mostre de variolă, celălalt fiind Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în Atlanta, SUA.

Spațiul unde se află laboratorul a fost folosit anterior de Uniunea Sovietică pentru cercetarea războiului biologic. În 2004, o cercetătoare a murit după ce s-a prins accidental cu un ac contaminat cu virusul Ebola.

Laborator, variolă. Boala care a ucis peste 300 de milioane de oameni

Una dintre cele mai dezastruoase boli din istoria omenirii, variola a luat viața la milioane de oameni. Doar în secolul trecut a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni, iar în 1967 s-au îmbolnăvit circa 15 milioane de oameni și 2 milioane au murit.
Tot în 1967, Organizația Mondială a Sănătații a dus o intensă campanie de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. Zece ani mai târziu a fost total eradicată, fiind singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural. De atunci, niciun caz.

Simptome. Boala este localizată în vasele de sânge mici de piele, în gură si gât În piele, rezultatul este o erupție maculo-papular caracteristică, urmată de bășicuțe umplute cu lichid. Sint două tipuri de variolă – cea majoră constituie o boală mult mai grava, are o rată de mortalitate globală de 30-35%; cea minora - provoacă o formă mai ușoară de boală (de asemenea, cunoscut sub numele de alastrim, cottonpox, milkpox, whitepox, și mâncărime cubaneză) și ucide aproximativ 1% din victimele sale.

Primul tip duce la apariția de cicatrici care apar, de obicei, pe fața a 65-85% dintre supraviețuitori. Când e vorba de complicații poate apărea și orbirea ca rezultat al unor ulceratii corneene si cicatrici, dar și deformăril la nivelul membrelor din cauza artritei si osteomielitei - complicații mai puțin frecvente, observate la aproximativ 2-5% din cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel