EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ: De ce nu faci COVID când în jurul tău toată lumea e infectată. STUDIU

Masca se poartă și pe stradă din cauza COVID-19. Foto: Pixabay
Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință: Persoanele care nu se infectează cu SARS-CoV-2 deși sunt înconjurați de bolnavi COVID-19 sunt apărate de celulele T, având ceea ce se numește memorie imunitară. 

Cu toții am auzit de persoane care, în ciuda faptului că întreaga gospodărie a fost infectată cu coronavirus și a făcut COVID-19, nu a fost ieșit niciodată pozitiv la testele pentru boală. 

Acum, oamenii de știință au găsit o explicație, care arată că o acelti oameni suferă de ceea ce se numește „infecție avortivă” în care coronavirusul intră în organism, dar este eliminat rapid de celulele T ale sistemului lor imunitar, în cel mai incipient stadiu, ceea ce înseamnă că testele RT-PCR și de anticorpi înregistrează un rezultat negativ.

Noul studiu arată că aceste persoane scapă pur și simplu rapid de coronavirus fără a se infecta în adevăratul sens pentru că au „memorie imunitară”

Publicat miercuri în revista Nature, studiul (link direct studiu) a analizat imunitatea a 731 de angajați din domeniul sănătății din Regatul Unit în timpul primului val al pandemiei COVID-19. Acesta a fost, de asemenea, o perioadă în care oamenii nu au generat anticorpi. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 15% dintre oameni nu au făcut COVID-19, în ciuda expunerii la coronavirusul original. Cu alte cuvinte, răspunsul imun natural al participanților a existat chiar înainte de începerea pandemiei.

Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care să vizeze acest răspuns al celulelor T. Aceste vaccinuri ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, potrivit specialiştilor.

Studiul sugerează că respectivul subgrup de oameni avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, anticorpi care i-au protejat de COVID-19.

Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al lucrării.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece brațul cu celule T al răspunsului imun tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile COVID-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei virale spike care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor bazate pe proteina spike este că se știe că această regiune a virusului suferă mutații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel