Expertizele medico-legale: când și cui se cer. Curcă, despre lege și experții independenți: Egalitate de "arme". Poți contrazice concluziile

expertizele medico-legale - FOTO: Freepik @tescka1
EXCLUSIV
Expertizele medico-legale pot fi solicitate în mai multe cazuri. În anumite situații acestea pot fi contestate. Care este procedura.

Expertizele medico-legala sunt obligatorie prin lege în mai multe cazuri, precum lovituri și vătămări corporale, abuzuri sexuale, evaluarea discernământului și a capacității psihice inclusiv a capacității de testare (testament), determinarea paternității inclusiv testarea ADN, unele determinări toxicologice (alcoolemia, droguri), malpraxis, deces din cauze nenaturale (violente, suspecte sau de cauză necunoscută). 

În aceste cazuri, consultarea unui medic legist ca expert-parte oferă un plus de competență în raport cu prevederile legii și asigurarea garantării protecției drepturilor constituționale.

Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate" care este procedura în cazul expertizelor medico-legale.

”Dacă Poliția oprește pe cineva în trafic și îi pune fiola, îl descoperă, se duce la INML, se iau probe, nu are posibilitatea apelării la un expert independent pentru analiza acestor probe”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", primul din LUME. De ce s-a făcut în România și nu în alte țări. Curcă: Și-au dat seama că doar așa puteau rezolva aceste probleme

Soluții gândite încă de acum 125 de ani

”Încă de la început, din 1900, Minovici a gândit o soluție pentru asta, care e valabilă și astăzi, adică o contradictorialitate, atât din interiorul sistemul medico-legal, cât și din exteriorul acestuia. Contradiactorialitatea este posibilitatea de a contrazice concluziile care sunt elaborate în actele medico-legale care sunt finalizate, fie că sunt toxicologia, filiația, paternitatea sau o culpă medicală sau o deficiență în acordarea asistenței medicale. 

A gândit să promoveze constituirea unor comisii care să verifice actele din interiorul sistemului medico-legal, adică a creat o procedură prin care natural, legal, actele medico-legale sunt verificate înainte de a părăsi instituția. Aceasta aduce o contradictorialitate din interiorul instituției. 

O a doua contractorialitate este din exteriorul instituției și sunt două posibilități care sunt funcționale de 125 de ani încoace. O posibilitate o constituie expertul medico-legal cel la care am făcut referire, cel pe care părțile în pot angaja, în privat, astfel încât să verifice modul în care sunt întocmite actele medico-legale de către instituția publică. 

A doua, care este cea mai importantă contradictorialitate este cea care îi revine organului de Justiție însuși, pentru că organul de Justiție este cel care dispune într-un sistem public precum suntem noi. 

Organul de Justiție dispune expertizele care se solicită Institutului Național de Medicină Legală. Același organ de Justiție emite rezultatul acestora după ce sunt finalizate și remise Ministerului de Justiție sau Ministerului Public sau Poliției. Aceste instituții le analizează și au căi procedurale prevăzute de Codul de Procedură Penală și pot solicita suplimente care să aducă clarificări, comisii care să verifice sau noi expertize medico-legale care să reanalizeze cazurile din nou. 

Toate acestea vin pentru a se creea posibilități legale pentru ca o concluzie să fie supusă unei analize obiective”, a explicat prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

Vezi și: Conservanții, aditivii care prelungesc durata de viață a alimentelor. Cu ce pot fi înlocuiți. Bilic: Totul cu aer

Ce prevede legislația

”Procedura penală prevede o egalitate de ”arme” astfel încât un expert care este independent are aceeași calitate, valoare, autoritate cu o comisie care a întocmit un document medico-legal din interiorul instituției. Pentru un judecător, între cele două se creează o egalitate de ”arme”. 

Deciziile sunt contradictorii, lucru care dă posibilitatea Justiției să solicite suplimente, comisii și noi expertize, adică etape superioare, care au ca scop lămurirea contradicțiilor pe care le constată din actele pe care le citește, unele publice întocmite de experții publici, altele întocmite de experții independenți. 

Legislația prevede, dincolo de aceste posibilități de contradictorialitate, o comisie mixtă, care este o comisie de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul de Justiție, care are calitatea să verifice metodologia întocmirii actelor medico-legale, iar peste această comisie mixtă există un consiliu de analiză din care face parte ministrul Sănătății și directorii Instituțiilor de Medicină Legală din țară, care la rândul lor pot să analizeze oricare din cazurile care sunt aduse la acest nivel.

Consiliul de analiză este gândit ca să fie format din directori de institute care sunt toți specialiști, tocmai ca să îi ofere ministrului Sănătății consultanța necesară pentru a putea înțelege speța respectivă și pentru a putea lua o decizie. 

Sunt mai multe etape din interiorul procedurii penale și civile care permit verificările actelor medico-legale și mai sunt și aceste comisii superioare de control care sunt comisiile mixte și consiliul de analiză”, a mai subliniat prof. dr. George Cristian Curcă. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel