"Există trei tipuri de long-COVID". Descoperirea făcută acum despre afecțiunile de după boală. Ce se întâmplă cu cei care au avut COVID

Există trei tipuri de long covid - Foto: Freepick @anatoliy_cherkas
Există trei tipuri de long-COVID, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor din Marea Britanie. Ce au descoperit aceștia. 

Există trei "tipuri" diferite de long-Covid, potrivit cercetătorilor, care au declarat că descoperirile lor ar trebui să ajute cele 2 milioane de persoane din Marea Britanie care suferă de această afecțiune să primească un tratament mai bun.

Experții de la King's College London (KCL) au declarat că persoanele cu long-Covid par să fie împărțite în trei grupuri principale, fiecare cu propriile seturi de simptome.

Care sunt cele 3 tipuri de long-COVID

Tratamentul considerat "glonțul magic" pentru sănătate. Deleanu: Protecție de câteva luni. Reacții adverse există chiar și la banala Aspirină, fatale

Cel mai mare grup este cel al celor cu simptome neurologice, inclusiv oboseală, ceață cerebrală și dureri de cap - cel mai frecvent întâlnite în rândul celor care au fost infectați atunci când cele mai dominante tulpini de coronavirus erau Alpha și Delta.

Un al doilea grup a prezentat simptome respiratorii, inclusiv dureri în piept și dificultăți de respirație, care ar putea indica leziuni pulmonare. Acest lucru a fost constatat mai frecvent în rândul celor infectați în timpul primului val al virusului. Acesta a fost cel mai mare grup din perioada în care populația nu a fost vaccinată.

Un ultim grup se confruntă cu diverse simptome, inclusiv palpitații cardiace, dureri musculare și dureri, precum și modificări ale pielii și părului, au precizat cercetătorii. Deși există diferențe pentru a separa grupurile, oamenii de știință au spus că aceste trei subtipuri au fost evidente în toate variantele.

În mod crucial, datele au sugerat, de asemenea, că tipurile de simptome pentru persoanele care au prezentat simptome timp de 12 săptămâni sau mai mult au fost similare la persoanele vaccinate și nevaccinate, cel puțin în cazul variantelor care au avut aceste date. Aceștia se așteptau la o grupare diferită a simptomelor în funcție de statutul de vaccinare, având în vedere riscul de long-Covid redus prin vaccinare. Datele existente arată că riscul de long-Covid în general este redus prin vaccinare.

Aceștia au examinat 1.459 de persoane care trăiesc cu long-Covid, definit de autorii studiului ca suferind de simptome timp de cel puțin 84 de zile după infectare - și care participau la studiul de sănătate Zoe.

"Aceste date arată în mod clar că sindromul post-Covid nu este doar o singură afecțiune, ci pare să aibă la mai multe subtipuri"

Cancer pulmonar, simptome, cauze, tratament și stadii de boală. Radonul, substanța din casă care poate provoca acest tip de cancer

Autorul principal clinic Dr. Claire Steves, de la KCL, a declarat: "Ambele au fost analizate: "Aceste date arată în mod clar că sindromul post-Covid nu este doar o singură afecțiune, ci pare să aibă la mai multe subtipuri. Înțelegerea cauzelor profunde ale acestor subtipuri poate ajuta la găsirea unor strategii de tratament.

"În plus, aceste date subliniază necesitatea ca serviciile de lungă durată Covid să includă o abordare personalizată, sensibilă la problemele fiecărui individ".

Primul autor, Dr. Liane Canas, tot de la KCL, a adăugat: "Aceste informații ar putea ajuta la dezvoltarea unui diagnostic și a unui tratament personalizat pentru aceste persoane".

Se estimează că aproximativ 2 milioane de persoane au long-Covid în Marea Britanie, conform celei mai recente estimări a Oficiului Național de Statistică. Oboseala a continuat să fie cel mai frecvent simptom raportat ca parte a experienței indivizilor cu long-Covid (56%) dintre cei cu long-Covid auto-raportat), urmată de dificultăți de respirație (31%), pierderea mirosului (22%) și dureri musculare (21%).

NHS a înființat 69 de centre de evaluare care primesc sesizări de la medicii de familie pentru persoanele care se confruntă cu ceață cerebrală, anxietate, depresie, dificultăți de respirație, oboseală și alte simptome debilitante ale long-Covid.

Cu toate acestea, un raport publicat în ianuarie de către parlamentarii din cadrul Comitetului pentru sănătate și asistență socială, citat de inews.co.uk a constatat că există probleme legate de capacitatea clinicilor de sprijin pentru long-Covid din asistența secundară, de disponibilitatea forței de muncă, de serviciile pentru copiii cu long-Covid și de înțelegerea long-Covid în asistența medicală primară. Chiar și după ce se obține acces la un serviciu de evaluare a long-Covid, navigarea în sistem poate fi "profund derutantă", au constatat ei.

Cum otrăvește Teflonul întreaga lume. C8, substanța asociată cu 6 boli GRAVE, ASCUNSĂ ani de zile, prezentă în sângele tuturor: Fiecare casă are o tigaie. Am fost MINȚIȚI, manipulați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel