Exercițiul fizic simplu care poate întârzia boala Alzheimer. Cercetător: Poate inversa alterările neuropatologice

exercitiu fizic. FOTO: Freepik
O activitate fizică ce poate fi făcută și de adulții în vârstă ajută la ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Activitatea fizică regulată este recunoscută ca fiind parte din ceea ce specialiștii numesc stil de viață sănătos.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică: controlul greutății, oase și mușchi mai puternici, sănătatea inimii, risc scăzut de cancer, reducerea durerilor articulare, activitatea fizică aduce un aport important și sănătății mentale.

Astfel, persoanele care practică cu regularitate activități sportive sunt mai bine-dispuse, au mai multă energie, un somn odihnitor, sunt mai încrezătoare, mai puțin stresate și mai productive, și poate, cel mai important, au o speranță de viață mai lungă decât în cazul sedentarilor.

Un studiu recent a indicat faptul că lucrarea musculaturii, adică antrenamentul de rezistență, ar putea ajuta la întârzierea apariției simptomelor bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, fiind prezentă la 60-70% dintre pacienții cu demență.

Cercetătorii de la Universitatea Federală din Sao Paulo și de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, au descoperit dovezi solide că antrenamentul de rezistență - în care mușchii sunt supuși unui efort împotriva unei greutăți sau a unei forțe - ar putea avea consecințe semnificative asupra creierului pacienților cu demență, notează Science Alert.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Ce spune studiul

Studiul a fost realizat în laborator, pe model de șoarece. Cu toate acestea, este probabil ca aceleași principii să se aplice și la oameni.

”Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică poate inversa alterările neuropatologice care provoacă simptomele clinice ale bolii”, spune Henrique Correia Campos, specialist neuroștiințe de la Universitatea Federală din Sao Paulo (UNIFESP).

Șoarecii cu o mutație genetică care determină acumularea de plăci beta-amiloide în creier - așa cum se observă la persoanele cu Alzheimer - au fost supuși unui program de exerciții de rezistență de patru săptămâni, cu scări și greutăți, înainte de a fi comparați cu șoarecii fără mutație.

Nu numai că acumularea de plăci a fost redusă după exerciții fizice, dar nivelurile hormonului corticosteron din plasma șoarecilor care s-au antrenat cu greutăți au fost similare cu nivelurile plasmatice ale șoarecilor din grupul de control.

Corticosteronul echivalează cu cortizolul la om, care este produs atunci când organismul este supus stresului și care a fost asociat anterior cu Alzheimer.

Deoarece boala Alzheimer și alte forme de demență pot produce rătăcire și neliniște la șoareci, echipa a testat, de asemenea, șoarecii cu plăci beta-amiloide pentru anxietate.

Și în acest caz, antrenamentul de rezistență a părut să fie de ajutor.

”Am observat, de asemenea, comportamentul animalelor pentru a evalua anxietatea lor în testul în câmp deschis și am constatat că exercițiile de rezistență au redus hiperlocomoția la niveluri similare cu cele ale martorilor în rândul șoarecilor cu fenotipul asociat cu Alzheimer”, spune la rândul său cercetătorul în neuroștiințe Deidiane Elisa Ribeiro de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia.

Vezi și: Ce se întâmplă în organism când mănânci brânză. Cât de des ar trebui să o consumi

Antrenamentul de rezistență, alte avantaje

Antrenamentul de rezistență implică exersarea mușchilor folosind o anumită formă de rezistență. Această rezistență ar putea fi greutăți, benzi sau chiar greutatea propriului corp care lucrează împotriva gravitației.

Atunci când faceți antrenament de rezistență vă puteți concentra pe rezultate specifice, cum ar fi stabilitatea articulațiilor, rezistența musculară, creșterea dimensiunii musculare, a forței și a puterii, notează Very Well Fit.

Trebuie reținut că antrenamentul de rezistență are puține dezavantaje, mai ales pe măsură de îmbătrânim. Acesta crește masa și forța musculară, stimulează densitatea osoasă și ajută la menținerea echilibrului și face ca sarcinile cotidiene să fie mai ușor de îndeplinit.

În plus, acest tip de exercițiu este cel mai ușor de menținut odată cu înaintarea în vârstă, un motiv de integrat în rutina zilnică.

Studiile anterioare au observat cum acest tip special de exerciții fizice poate întări conexiunile din creier care sunt susceptibile de a se rupe pe măsură ce se instalează demența, astfel încât se pare că o astfel de activitate poate proteja împotriva demenței, precum și atenua simptomele - presupunând că aceleași efecte sunt demonstrate la oameni, desigur.

Oamenii de știință încă încearcă să descâlcească relația dintre Alzheimer, cauzele sale profunde și consecințele generale ale îmbătrânirii organismului, dar antrenamentul de rezistență ar putea fi de ajutor în toate cele trei domenii.

Vezi și: Vertijul: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Vasian: A devenit gold standard pentru testarea vestibulară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel