Exercițiile faciale întineresc? Ce spune medicul

Tratament cosmetic
După ce trecem de o anumită vârstă cu toții avem pe buze întrebarea „Cum pot să arăt mai tânăr?" În timp ce medicii recomandă întotdeauna o viață sănătoasă - o dietă echilibrată și cu exerciții regulate – până de curând nimeni nu se gândea serios la exercițiile faciale ca necesare într-un astfel de plan de dat timpul înapoi. Un studiu recent, publicat în JAMA Dermatology, a arătat rezultate promițătoare pentru exerciții obișnuite faciale care întineresc!

Exerciții faciale: O fântână de tinerețe pentru față?

Dr. Kristina Liu, dermatolog la Brigham and Women's Hospital și colaborator al Harvard Health Publishing, spune că motivația care a stat la baza studiului publicat în JAMA Dermatology este faptul o parte importantă a îmbătrânirii faciale se datorează pierderii de grăsime și a țesutului moale, ceea ce duce la apariția și la adâncirea ridurilor. „Dacă putem ridica greutățile la sala de sport și mărim bicepsul, de ce nu s-ar putea face același lucru și pentru mușchii din fața noastră, completând astfel aceste contururi pentru a crea o imagine mai tânără?", întreabă medicul.

Un concept vechi, fără dovezi științifice

Conceptul de exerciții faciale nu este unul nou. O căutare simplă pe Internet va produce o multitudine de postări pe bloguri, ba chiar cărți pe această temă, care cuprinde o varietate de programe care promit „fântâna tinereții". „Ceea ce au făcut cercetătorii dermatologi din studiul din JAMA Dermatology, care a fost primul de acest fel, a fost să examineze această întrebare dintr-o perspectivă științifică mai riguroasă. Aceștia au cooptat 27 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani pentru a efectua zilnic exerciții cu o durată de 30 de minute, timp de opt săptămâni, și apoi a continua singure, în fiecare zi, pentru un total de 20 de săptămâni", explică Dr. Kristina Liu.

Dermatologii care nu cunoșteau participanții la studiu au fost rugați să evalueze fotografiile acestora făcute înainte și după regimul de exerciții fizice. Dermatologii au descoperit o îmbunătățire a plinului obrazului și au estimat vârsta participanților, în medie, la 51 de ani la începutul programului și 48 la sfârșitul studiului de 20 de săptămâni. În plus, toți participanții au simțit îmbunătățirea aspectului lor facial la sfârșitul studiului.

Limitările studiului

Deși aceste rezultate par interesante, studiul are câteva limitări evidente. „Dintre cei 27 de pacienți înscriși, 11 au renunțat înainte de finalizarea studiului. Unul dintre motive poate fi că programul a fost prea consumator de timp, timp de 30 de minute pe zi. Dimensiunea generală mică a studiului limitează posibilitatea de generalizare la nivel de populație. În plus, nu a existat niciun grup de control, adică un grup de participanți care nu făceau exerciții faciale, ceea ce ar fi ajutat la minimizarea posibilității ca această ameliorare să aibă loc întâmplător", notează colaboratorul Harvard Health Publishing.

De asemenea, este greu să tragem concluzii cu privire la longevitatea acestor rezultate, mai arată doctorița. „Se presupune că exercițiile trebuie să continue pentru a-și menține efectele. Dar pentru cât timp? Și cât de des? Ce exerciții sunt cele mai fructuoase? Mai multe studii sunt necesare pentru a aborda aceste întrebări", punctează ea.

Protecția solară este studiată și dovedită

„Pentru cei care sunt încă sceptici, dar doresc să încerce ceva bazat pe dovezi pentru a-și menține tinerețea, am o sugestie simplă: folosiți protecție solară. Puteți să vă dați ochii peste cap la sugestia de a folosi protecție solară de la un dermatolog, dar există o cantitate enormă de cercetări care demonstrează rolul soarelui în îmbătrânirea prematură a pielii noastre. Îți poți proteja pielea de aceste efecte dăunătoare, folosind creme cu spectru larg, SPF +30 sau mai mare, zi cu zi, mai ales pe față. O analogie pe care o fac adesea este să mă gândesc la un covor în fața unei ferestre de casă. Cum arată el după cinci sau 10 ani de stat în bătaia soarelui? Dacă soarele poate să afecteze un obiect neînsuflețit într-o asemenea măsură, gândiți-vă la ce face pielii voastre!"

Dacă ai timp, încearcă!

Cât privește exercițiile faciale, chiar și fără dovezi științifice, medicul spune că de stricat – nu strică!

„În ceea ce privește exercițiile faciale, juriul încă deliberează. Dar, spre deosebire de procedurile cosmetice care păstrează tinerețea contra cost pentru care ai nevoie de timp pentru recuperare, exercițiile faciale sunt gratuite și aproape sigur nu sunt dăunătoare. Deci, de ce nu încercați exerciții faciale dacă aveți timp? Dacă nu te fac să arăți mai tânăr, aceste mișcări nebunești te vor face, cel puțin, să te zâmbești", conchide medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel