EXCLUSIV. Mărturiile unei italience din Bergamo, epicentrul focarului de coronavirus

Francesca Steffenini. Foto. Arhiva personala
EXCLUSIV
Francesca Steffenini, o tânără italiancă din Bergamo, a povestit, în exclusivitate pentru DC Medical, cum arată lupta împotriva COVID-19, de pe frontul italian.

Francesca, în vârstă de 23 de ani, locuiește împreună cu familia sa în provincia Bergamo, zona cea mai afectată de noul coronavirus din Italia. Tânăra povestește cu groază ceea ce trăiește în aceste zile negre.

"Aici situația este cu adevărat alarmantă, deși suntem cu toții în carantină obligatorie de mai bine de 2 săptămâni, numărul infecțiilor nu scade, în locul său numărul celor decedați crește. La Bergamo nu mai există spații în cimitire, iar crematoriile funcționează 24 de ore pe 24. Suntem nevoiți să ne trimitem persoanele dragi care au pierdut lupta cu virusul la crematoriu, nu au nici măcar dreptul la o înmormântare, decedatul poate fi întâmpinat doar de 10 persoane, cu măști, mănuși și păstrând distanțele de siguranță, fără îmbrățișări, doar ochi tristi care se încrucișează spunând „ nu ar fi trebuit să meargă așa ", și este cu adevărat adevărat, nu trebuia să fie așa, a declarat italianca pentru DC Medical.

La rândul ei, a pierdut persoane dragi, rapid și neprevăzut.

De asemenea, mi-am pierdut persoanele dragi, au fost bine până de curând, nu au avut probleme, apoi au început să aibă febră mare, iar după mai bine de o săptămână au fost duși la spital, apoi au fost pozitivi pentru COVID, după câteva zile la spital, suna telefonul „am făcut tot posibilul, ne pare rău", mărturisește tânăra.

În mai toată italia oamenii au ieșit la balcoane, au aplaudat și au cântat în cinstea medicilor. Nu și la Bergamo.

"La Bergamo, spre deosebire de toată Italia, nu facem flashmob pe balcoane, pentru că ne respectăm vecinii, pentru că știm că cineva care locuiește lângă noi și-a pierdut o persoană iubită. La Bergamo nu există aplauze, strângem din dinți și încercăm să mergem mai departe, iar aceasta este partea cea mai dificilă, pentru că, în ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem, nu vedem rezultate", povestește Francesca.

Ca în toată lumea, medicii lucrează la foc automat, departe de familii, pentru a salva vieți.

"La Bergamo există asistente, medici și personal medical care fac schimburi obositoare pentru a încerca să salveze cât mai multe vieți, care de îndată ce părăsesc spitalul nu își pot îmbrățișa soția, copiii sau părinții, deoarece riscă să îi infecteze și, prin urmare,după ce au terminat din greu munca, sunt obligați să se izoleze până la următoarea tură. Deși au și ei lipsuri în sistemul de sănătate, autoritățile, în mai puțin de o săptămână, au construit un spital pe un câmp, la târgul orașului. Bergamo nu renunță, s-au activat fonduri de tot felul, pentru fiecare spital, pentru ambulanță și pentru protecția civilă", arată aceasta.

Francesca povestește că multe persoane s-au oferit voluntar pentru a ajuta populația în vârstă la cumpărături și pentru a merge la farmacie, astfel încât persoanele în vârstă să nu părăsească casa și să evite infectarea.

"Înainte de a merge la cumpărături, iau legătura cu bunicii, vecinii și familia iubitului meu, pentru a mă asigura că o singură persoană a casei iese printre noi, iar dacă pot, fac cumpărăturile pentru toată săptămâna, poate fac meniul de 7 zile pentru a mă asigura căam lista de cumpărături și să nu uit nimic pentru a nu mai ieși din nou"

În ciuda faptului că nu mai există măști C-PAP, localnicii au găsit o modalitate pentru a se asigura că toată lumea poate respira mai bine.

"Folosim măști de scufundare, pe care mulți le au în casa. Sunt modificate, igienizate și transformate în măști C-PAP și toată lumea își donează măștile la diferitele spitale din zonă. Multe companii au schimbat structura industrială și au început să facă măști pentru a fi donate tuturor celor care au nevoie de ele, în primul rând, adevărații eroi ai acestei bătălii: medici și asistente", spune Francesca.

Italianca admite că inițial, cu toții au subestimat această pandemie, pentru că se credea a fi o gripă simplă.

"Peste 10.000 de oameni au murit în mai puțin de două săptămâni în Italia. Cert este că ne-am dat seama de severitatea covidului când era deja târziu, când infecțiile erau deja prea multe, când oamenii erau deja convinși că este o simplă febră trecătoare, când am început să înțelegem că decesele se înmulțeau rapid", subliniază tânăra.

Rămâneți acasă!

"Aceasta este situația reală din Lombardia și este o situație dramatică în care ne-am trezit speriați și pierduți, după cum a spus corect Papa Francisc „Ne-am dat seama că suntem pe aceeași barcă, toți fragil și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați la rând, toți avem nevoie să ne mângâiem reciproc. Toți suntem pe această barcă ".

Așa că vă rog, și vă spun acest lucru cu inima în mână, fiți atenți, puneți mănuși, o mască și ieșiți din casă cât mai puțin posibil și, dacă trebuie să faceți acest lucru, luați toate măsurile de precauție posibile și imaginabile. Rămâneți acasă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel