Examinarea glandelor mamare, esențială. Dr. Emel Nuraltay: Să ne asigurăm că nu există formațiuni. Pot degenera

cancer - FOTO: Freepik@gen_pick
EXCLUSIV
Această zonă sensibilă, plină de receptori, poate ascunde celule canceroase ce se pot răspândi.

Glandele mamare sunt reglate de sistemul endocrin și se adaptează schimbărilor hormonale care apar în timpul sarcinii și după naștere. Aceste glande sunt esențiale pentru lactație, procesul prin care se produce laptele.

Una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății sânilor este cancerul de sân, care se dezvoltă în principal în glandele mamare sau în conductele mamare. Statisticile arată că 1 din 8 persoane cu sâni va fi diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții. În plus, glandele mamare pot fi afectate de diverse alte afecțiuni, cum ar fi mastita, chisturile, umflăturile și ectazia.

Vezi și: Detaliul groaznic din secția ATI. Radu Gănescu: Îl vezi cum pleacă în cearșaf. Familia are opțiune, ori plătește la privat, ori semnează și se deconectează aparatele

Examinarea periodică, esențială

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, importanța monitorizării periodice a glandelor mamare. Aceasta este o zonă a corpului nostru în care receptorii pentru estrogeni sunt foarte prezenți, fapt ce poate influența dezvoltarea unor afecțiuni.

"Și glanda mamară este o zonă a corpului nostru unde există o mulțime de receptori pentru substanțe de tip estrogeni și, ca atare, trebuie să continuăm anual să vizităm ginecologul și să ne asigurăm că ne facem screeningul corect pentru a ne proteja de anumite formațiuni care pot degenera, pot ajunge să dezvolte boala malignă", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Sângerările nazale, semn al hipertensiunii sau al cancerului. Cele 20 de minute care necesită atenție

Examinarea glandelor mamare - FOTOFreepik@kuprevich

Hormonii, rol

Hormonii joacă un rol esențial în facilitarea funcției principale a glandelor mamare, producția de lapte. Estrogenul contribuie la extinderea conductelor lactate, făcându-le să se ramifice pentru a ține mai mult lapte. În timpul pubertății, estrogenul și hormonii de creștere stimulează dezvoltarea și creșterea glandelor mamare. În timpul sarcinii, pe măsură ce estrogenul și progesteronul cresc, conductele lactate se dezvoltă și sânii se măresc.

Prolactina contribuie la dezvoltarea glandelor mamare și la producția de lapte. Progesteronul ajută la dezvoltarea lobulilor în pregătirea pentru lactație și, de asemenea, mărește vasele de sânge din sân după ovulație, ceea ce contribuie la umflarea și sensibilitatea sânilor. Oxitocina determină ejectarea laptelui din glande.

Odată cu scăderea producției de estrogen în jurul menopauzei, glandele mamare se micșorează, făcând ca sânii să pară mai moi și mai puțin plini pe măsură ce îmbătrânim.

Vezi și: Cazul Sfântul Pantelimon "e punctul culminant al unui sistem care, timp de 30 de ani, a fost imperfect, neperformant, superbirocratizat". Radu Gănescu: Avem o lipsă cruntă legislativă

Afecțiuni asociate

Zona sânilor poate fi afectată de diverse afecțiuni, unele benigne și altele mai grave, potrivit Very Well Health.

Cancerul de sân

Cancerul de sân feminin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând 1 din 8 femei. Cancerul de sân poate începe din mai multe locații ale sânului, inclusiv din glandele mamare, conductele lactate și alte țesuturi. Dacă nu este detectat la timp, cancerul de sân poate metastaza la alte organe prin sistemul sanguin și limfatic.

Ectazia

Ectazia ductelor mamare apare cel mai frecvent în jurul sau după menopauză. Ectazia este o îngroșare benignă a conductelor lactate. Nu întotdeauna cauzează simptome, dar uneori poate apărea sub formă de durere și umflare a sânilor, secreție de la nivelul mameloanelor sau mamelon care se retrage în interior.

Ectazia nu necesită întotdeauna tratament, dar uneori pot fi necesare antibiotice sau îndepărtarea chirurgicală a ductului.

Vezi și: Mierea de Manuka, tratament pentru cancerul de sân. Poate bloca receptorii de estrogen

Chisturi

Chisturile pline cu lichid din sâni sunt de obicei benigne. Acestea se dezvoltă în conductele lactate și sunt destul de frecvente în perioada de după vârsta de procreare. Aproximativ 1 din 4 umflături ale sânului sunt chisturi. Cauza chisturilor nu este bine cunoscută, dar ele pot apărea ca urmare a fluctuațiilor hormonale.

Schimbările sânilor

Pe lângă tumori și chisturi, umflăturile din sân pot indica schimbări ale sânilor. Aceasta este o afecțiune benignă, comună, care afectează persoanele în principal înainte de menopauză și se caracterizează prin țesut mamar nodular.

Vezi și: Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre înțepăturile de țânțari. Dr. Tudor Ciuhodaru: Orice persoană înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile

Mastita

Mastita este o infecție care apare în țesutul mamar. Afectează cel mai frecvent femeile care alăptează. Mastita este cauzată de bacterii care pătrund în sân printr-un duct lactifer sau o fisură în piele.

Simptomele mastitei includ umflarea sânului, sensibilitate, roșeață, febră și dureri musculare asemănătoare cu cele ale gripei. Tratamentul la domiciliu rezolvă, de obicei, mastita, dar unele cazuri pot necesita antibiotice.

Durerea de sân

Durerea de sân poate apărea din mai multe motive, inclusiv chisturi, fluctuații hormonale, sarcină, infecție, alăptare și, uneori, cancer. În funcție de cauză, durerea de sân poate fi adesea gestionată acasă. Totuși, este important ca durerile persistente sau severe și toate umflăturile să fie evaluate de un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel