Examenul clinic, primul pas pentru diagnosticarea endometriozei. Dr. Elvira Brătilă: Poți să simți nodulii

Endometrioza - Foto: Freepik @Flowo
EXCLUSIV
Testul care pune diagnosticul de endometrioză. Dr. Elvira Brătilă ne-a vorbit despre examenul clinic.

Un istoric atent al simptomelor menstruale și al durerii pelvine cronice constituie baza pentru suspectarea endometriozei. Deși au fost propuse și testate mai multe instrumente și teste de screening, niciunul nu este validat în prezent pentru a identifica sau a prezice cu exactitate persoanele sau populațiile care sunt cele mai susceptibile de a avea boala.

Endometrioza poate prezenta adesea simptome care imită alte afecțiuni și contribuie la întârzierea diagnosticului. Endometriomul ovarian, aderențele și formele nodulare profunde ale bolii necesită adesea ultrasonografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a fi detectate. Verificarea histologică, de obicei în urma vizualizării chirurgicale/laparoscopice, poate fi utilă în confirmarea diagnosticului, în special pentru cele mai frecvente leziuni superficiale. Necesitatea confirmării histologice/laparoscopice nu trebuie să împiedice începerea tratamentului medical empiric, potrivit OMS.

Endometrioza cauzează adesea dureri severe în pelvis, în special în timpul perioadelor menstruale. Unele persoane au dureri și în timpul actului sexual sau atunci când merg la baie. Unele persoane au probleme în a rămâne însărcinate.

Unele persoane prezintă, de asemenea:

- dureri pelvine cronice

- sângerări abundente în timpul menstruației sau între menstruații

- dificultăți în a rămâne însărcinată

- balonare sau greață

- oboseală

- depresie sau anxietate.

Simptomele se ameliorează adesea după menopauză, dar nu întotdeauna.

Simptomele endometriozei sunt variabile și ample, ceea ce înseamnă că este posibil ca lucrătorii din domeniul sănătății să nu o diagnosticheze cu ușurință. Persoanele cu simptome pot să nu fie conștiente de această afecțiune.

"Examenul clinic este examenul clinic-ginecologic, pe care dacă-l efectuează, la un simplu examen poți să vezi nodulii care sunt la nivelul fundului de sac vaginal posterior și care afectează mucoasa vaginală.

Și să știți că în momentul în care ai o anumită experiență, chiar dacă nu afectează mucoasa vaginală, poți să-ți dai seama după cum arată fundurile de sac vaginale posterioare sau laterale, dacă sunt retractate, îți sugerează că ceva este în neregulă acolo.

După aceea, urmează tactul vaginal și palparea manuală, în care poți să simți ligamentele posterioare ale uterului, pe care le numim ligamente uterosacrate. Le poți simți scurtate, tensionate.

Poți să simți nodulii care se situează între vagin și rect sau pe fața posterioară a uterului și intestin.

Pot să simți noduli care afectează intestinul fără să fie necesar un tact rectal.

Însă de foarte multe ori, tendința, mai ales în momentul în care vorbim de clinicieni tineri, este să sară peste un examen clinic atent.

În medicină, întotdeauna examenul clinic este foarte important, pentru că el îți sugerează unde să insiști cu o examinare imagistică sau cu o examinare pe care o faci adițional examenului clinic și atunci, în endometrioză, examenul clinic îți spune unde ai simțit ceva în neregulă ca să te poți duce cu transductorul de ecografie transvaginală, investigație ieftină, se face în cabinet, este reproductibilă. 

Unde să te duci, să te uiți atent și să nu consideri că la o ecografie transvaginală trebuie să vezi numai uter și ovare, adică numai organele genitale. 

Trebuie să te uiți la organele din pelvis, trebuie să te uiți la vezică, trebuie să te uiți la traseul ureterului pelvin, trebuie să te uiți în compartimentul posterior, la rect, la joncțiunea rectosigmoidiană, trebuie să te uiți la țesuturile din jurul uterului și vă spuneam, până la structurile nervoase din pelvis putem să le examinăm cu ecografia transvaginală.

Lucru foarte important, foarte simplu la prima vedere și aș spune că aici, împreună cu colegi cu care au și înființat Societatea de Endometrioză și Infertilitate, prin workshop-urile și congresele pe care le-am făcut an de an, prin comunicările către colegii din specialitate, cred că am adus mult mai aproape și multe cunoștințe necesare practicii pentru a diagnostica această boală", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel