Etapele Campaniei de vaccinare COVID în România. Dr. Valeriu Gheorghiță, prezentare

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a prezentat etapele vaccinării împotriva noului coronavirus.

Odată ce vaccinul va fi aprobat, aproximativ un milion de doze este așteptat să ajungă în România, unde se vor vaccina cu prioritate personalul medical. Vor exista trei etape de vaccinare, a precizat în cadrul unei conferințe de presă Valeriu Gheorghiță.
"În campania de vaccinare sunt trei etape principale. Prima etapă - care este destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical, atât public de stat, cât şi privat, tuturor lucrătorilor din domeniul asistenţei medico-sociale. 
Etapa a doua este cea destinată persoanelor la risc să dezvolte forme severe, persoanelor vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani, respectiv persoanele cunoscute cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora. 
Ultima etapă a vaccinării va fi cea adresată populaţiei generale. De asemenea, în etapa a doua, cea care se referă la populaţia la risc, sunt incluse persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului", a spus Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinței de presă. 
Vaccinarea se va face în baza unei programări și va putea fi făcută la cel mai apropiat cabinet de medic de familie, indiferent de domiciliul din buletin. Programarea se va face într-o platformă unică, aflată încă în fază de dezvoltare. Platforma va avea toate centrele de vaccinare de la nivelul fiecărui județ, iar aici, persoanele se vor putea programa electronic, telefonic sau prin intermediul medicului de familie. "În momentul în care se alocă data iniţială a vaccinării, programul va putea aloca şi data rapelului, practic va bloca şi acea dată pentru rapel. Toată activitatea de monitorizare va fi realizată prin înregistrarea vaccinărilor la nivelul Registrului electronic naţional de vaccinare, fiecare persoană va fi introdusă în acest registru de date care permit evaluarea în timp aproape real a numărului de persoane vaccinate şi a perioadei în care se află o persoană. Ultima etapă ţine de siguranţa procesului de vaccinare, este cea adresată monitorizării şi raportării reacţiilor adverse post-vaccinare indezirabile. Este important să încurajăm identificarea şi raportarea reacţiilor adverse, aşa cum ele vor fi înregistrate", a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel