Epidemiolog: Varianta indiană de coronavirus, cu 60% mai transmisibilă decât cea britanică

Coronavirus. Foto: Pixabay
Varianta indiană de coronavirus – botezată varianta Delta - este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta britanică - varianta Alpha – cea care a fost anterior dominantă în Marea Britanie, a declarat miercuri, Neil Ferguson, un cunoscut epidemiolog. El a avertizat totodată că, în pofida vaccinării masive, varianta indiană ar putea provoca un nou val epidemic comparabil ca amploare cu cel precedent.

„Credem că 60% este probabil cea mai bună estimare” a spus Neil Ferguson legat de creșterea transmisibilității variantei indiene Delta – varianta indiană de coronavirus-, comparativ cu cea britanică Alpha, prima fiind acum dominantă în Marea Britanie.

Epidemiologul a explicat că modele matematice sugerează că un al treilea val de COVID-19 ar putea rivaliza cu valul doi prin care Marea Britanie a trecut în iarnă și a fost provocat de varianta Alpha.

Totuși, a adăugat Neil Ferguson, nu este clar dacă o eventuală creștere a spitalizărilor s-ar traduce și într-o creștere a numărului deceselor asociate COVID-19, pentru a afla acest lucru fiind nevoie de mai multe date despre măsura în care vaccinurile protejează împotriva formelor severe de îmbolnăvire provocate de varianta indiană. 

„Cred că decesele ar putea fi mai reduse, vaccinurile având un efect protector ridicat (...), dar tot este îngrijorător. Există multă incertitudine”, a arătat epidemiologul de la Imperial College London, citat de Reuters și Agerpres.

Public Health England a constatat faptul că varianta Delta reduce eficacitatea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca în cazul persoanelor care au primit o singură doză, dar protecția este mai ridicată după administrarea ambelor doze.

Marea Britanie a înregistrat miercuri 7.540 de noi cazuri de COVID-19, față de 6.048 în ziua precedentă, numărul noilor decese asociate acestei boli fiind de 6, față de 13 marți.

În această țară, cu o populație de circa 64,5 milioane de locuitori, 40,7 milioane de persoane au fost vaccinate cel puțin cu prima doză de vaccin COVID-19, iar dintre aceștia 28,5 milioane au primit ambele doze.

Premierul Boris Johnson a avertizat că ridicarea completă a restricțiilor antiepidemice, preconizată pentru 21 iunie, ar putea fi amânată din cauza intensificării răspândirii variantei indiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel