Epidemiolog: evoluția COVID se apropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist - 8.500 de cazuri pe zi

Plămâni. Foto: Pexels
Epidemiologul Octavian Jurma susține că săptămâna aceasta se va depăși pragul de 2.000 de îmbolnăviri pe zi cu infecția COVID.

Epidemiologul Octavian Jurma susține că, potrivit calculelor sale, în cursul acestei săptămâni se vor depăși pragurile de 2.000 de infectări pe zi cu infecția COVID și de 4.000 de internări în spitale.

”Săptămâna aceasta vom depăși toate pragurile asumate de guvern (și furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta. Astfel, săptămâna trecută am depășit vârful de 1,500 de cazuri noi pe zi și săptămâna aceasta îl vom depăși și pe cel de 2,000 de cazuri noi pe zi. Mai grav, săptămâna aceasta vom depăși maximul prognozat de 4,000 de internări in spitale.

Mult mai grav, am depășit deja pragul de 400 de internări în terapie intensivă și îl vom depăși și pe cel de 500 de internări la ATI.

Cum vor evolua lucrurile în continuare? Nu știm ce va face guvernul, dacă se mai uita careva din guvern la internări, cazuri grave, decese și alte asemenea fleacuri. Știm doar că nu are soluții pregătite peste pragul de 4,000 de internări, tocmai pentru ca acesta este cel mai pesimist scenariu pentru care s-au pregătit [cel puțin public]. Mai știm însă din valurile trecute ca sistemul nostru medical poate gestiona și valorile care îi va lua prin surprindere pe politicieni, cu o medie de 15,000 de pacienți COVID-19 în spital și 1.500 de internați la ATI cât a fost vârful valului 3.

Pe de altă parte, pandemia va evolua predictibil. Prognoza presupune o evoluție nestânjenită de măsuri de protecție și o rata de atenuare de 10% săptămânal a accelerației. Este o atenuare optimistă în acest stadiu al pandemiei în care accelerația a crescut față de săptămâna trecută. După 2 săptămâni precizia scade mult și progresiv, dar chiar și așa e mai realistă decât prognoza guvernului.

De asemenea, prognoza nu conține ipotezele descendente din simulările mai complexe pe care le-am folosit pentru curbele de predicție, dar nici ipoteza ascendentă reprezentată de deschiderea școlilor. Evoluția însă se apropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist (un vârf în jurul a 8,500 de cazuri pe zi) la mijlocul lunii octombrie. Este foarte probabil ca în luna octombrie se vor lua măsuri de limitare și mă aștept [sper] ca valorile din a doua jumătate a lunii octombrie să nu fie atinse sau să reprezinte vârful valului 4”, notează epidemiologul Octavian Jurma pe rețelele sociale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel