Epidemia „uitată” a României: cum s-ar putea agrava focarele de rujeolă din cauza pandemiei de coronavirus

Vaccin FOTO: pixabay
Frica de coronavirus duce la întârzieri în administrarea vaccinurilor din schema obișnuită de imunizare a copiilor. Epidemia de rujeolă este una ce ar putea reizbucni, în acest context.

Cei care ar trebui acum să-și imunizeze copiii împotriva unor boli grave amână vizita la medicul de familie, însă medicii atrag atenția că rujeola este o boală extrem de periculoasă.

UNICEF atrage atenția că 17 milioane de copii din 37 de țări sunt în pericol să nu se vaccineze în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, iar 24 de țări au decis deja amânarea vaccinurilor. OMS își exprimă îngrijorarea față de această problemă și transmite că se poate amâna vaccinarea, dar numai acolo unde nu e focar de boală, ceea ce nu este cazul României.

Medicii spun că rujeola este „epidemia uitată” a României. Din 2016 și până acum s-au înregistrat 20.000 de cazuri și 64 de decese. De la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere a cazurilor. Doar din 27 aprilie până în 1 mai au fost înregistrate 119 noi cazuri. Sunt focare la Satu Mare (35), Neamț (34) Cluj (23), Suceava (19), Timiș (4), Bihor (2) și Brașov (2), scrie digi24.ro. Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că nu trebuie să se oprească vaccinarea, dar că trebuie să se ia măsuri de precauție – telefoane de triaj și programări, ca să se evite aglomerearea la medic. De asemenea, părinții și copiii trebuie să poarte măști.

Medicii atrag atenția că, dacă nu e făcut la timp, vaccinul împotriva rujeolei s-ar putea să nu-și mai facă efectul. Vaccinurile pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită și tuse convulsivă trebuie făcute atunci când copiii împlinesc un an și a doua oară, la 4-5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel