ENTACAPONUM - prospect

Foto: Pixabay
ENTACAPONUM - prospect. Acţiune: Antiparkinsonian dopaminergic; inhibitor selectiv şi reversibil al enzimei COMT periferice, ce metabolizează levodopa şi dopamina. 

ENTACAPONUM - prospect

Denumirea comercială: COMTAN,  ENCAPIA,  ENTACAPONE,

Prezentare: Comprimate filmate 

Indicații: Adjuvant al medicamentelor standard conţinând levodopa/benserazida sau levodopa/carbidopa pentru utilizare la pacienţii cu boala Parkinson şi în cazul fluctuaţiilor motorii la sfârşit de doză (fenomene e n d -o f-d o s e ), ce nu pot fi stabilizate prin folosirea combinaţiilor standard. 

Contraindicații: Hipersensibilitate. Afecţiuni hepatice. Pacienţi cu feocromocitom, datorită creşterii riscului crizelor de hipertensiune. Asocierea cu inhibitorii neselectivi de monoaminooxidază (MAO-A şi MAO-B) (ex. fenelzina, tranilcipromina); de asemenea cu asociaţii inhibitor selectiv - inhibitor neselectiv. Entacapona poate fi folosită împreună cu selegilina (inhibitor selectiv de MAO-B), dar doza de selegilină nu trebuie să depăşească 10 mg. Sindrom neuroleptic malign (SNM) şi/sau rabdomioliză netraumatică în antecedente. 

Atenție!: Deoarece SNM a fost semnalat rareori la pacienţi cu boala Parkinson când tratamentul dopaminergic a fost întrerupt brusc, se recomandă atenţie deosebită şi în cazul întreruperii bruşte a trat. cu entacapona. Când este necesar, întreruperea tratamentului cu entacapona trebuie făcută lent; dacă apar semne sau simptome nedorite, în această situaţie se impune o creştere a dozei de levodopa. Entacapona poate agrava hipotensiunea ortostatică produsă de levodopa. Sarcină şi alăptare. Poate provoca vertij şi hipotensiune ortostatică, de aceea conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor se vor face cu precauţie. 

Reacții adverse: Cele mai frecvente reacţii adverse provocate de entacaponă sunt datorate creşterii activităţii dopaminergice şi se întâlnesc mai ales la începutul tratamentului. Reducerea dozei de levodopa scade severitatea şi frecvenţa acestor reacţii. S im p to m e m a i fre c v e n te : greaţă, vărsături, dureri abdominale, constipaţie şi/sau diaree. Urina se poate colora în roşu-brun, dar acesta este un fenomen fără importanţă. În general reacţiile adverse determinate de entacaponă sunt uşoare sau medii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel