Anxietatea nu doar că îți afectează...
Doctorul Mihail Pautov a ridicat un semnal de alarmă pe rețelele sociale despre efectele dezastruoase pe care le poate aduce consumul de energizante asupra organismului: ”Zahărul acela o să te predispună, în timp, la boli cronice, precum: obezitate, diabet, sindrom metabolic, ficat gras, boli cardiovasculare. Nu o să-ți dea mai multă energie în următoarele ore. O să ți se facă din nou foame și sete și o să vrei din nou să bei energizant.”, declară acesta.
Energizantele reușesc să te dezmorțească doar pe moment, dacă nu le consumi când ai o urgență, iar, pe termen lung, ele afecteaza grav organismul.
,,Când vorbim despre un aliment sau despre o băutură, contează foarte mult contextul și cine le consumă. Dacă vorbim de un atlet care nu a mâncat de 24 de ore și urcă pe munte și cară în spate și nu mai are resurse să urce, nu mai are glicogen în mușchi - atunci, pentru acel atlet, energizantul poate fi un elixir salvator. E fix ce are el nevoie pentru acel moment.
În schimb, pentru un copil de 15 ani, care stă în bancă și consumă 2L de energizant pe zi, acela este otravă pură și poate fi fatal.
Doza de energizant folosită poate transforma această băutură din medicament, în otravă.
Ingredientele de bază din energizante sunt:
- taurina
- carnitina
- vitamina B12
- aminoacizi și minerale
- zahăr
- cafeină
Taurina - o găsesti în carnea de pui, de curcan, ton, vită
În fiecare zi, când mănânci, ai un surplus de taurină, pe care îl găsești și într-un energizant
Același lucru îl putem spune si despre carnitină, care, teoretic, te ajută să arzi mai multe grăsimi
O găsim în produse de origine animală, în special în carne roșie. Deci, în fiecare zi când mâncăm, noi consumăm produse care sunt bogate în taurină și carnitină.
Chiar dacă avem un exces din aceste produse din energizante, acestea nu vor face mare lucru pentru corpul tău. Vitaminele, mineralele și alți aminoacizi din aceste băuturi nu au un beneficiu dovedit pentru sănătate.
Principalele ingrediente, când vorbim despre un energizant:
În primul rând, zahărul. Dacă stai pe loc și bei energizant, să zicem, 2 căni de 500 ml, într-un litru de energizant o să ai 120 g de zahăr: 2 treimi dintr-un pahar. Dacă stai pe loc, nu o să-ți dea energie, o să facă fix opusul. El se va absorbi foarte rapid în sânge, îți va crește foarte mult glicemia, iar corpul va reacționa cu foarte multă insulină. Acea insulină o să scadă și mai mult zahărul din sânge și te va duce în hipoglicemie. Asta o să-ți dea o senzație de amețeală, de oboseală, de tremur, de transpirație și o să-ți dea o senzație de foame și de sete.
Ăsta este cercul vicios, prin care, atunci când bei un energizant, ca să îți dea mai multă energie, iar tu stai pe loc, o să obosești, de fapt. Nu o să-ți dea mai multă energie în următoarele ore. O să ți se facă din nou foame și sete și o să vrei din nou să bei energizant.
Zahărul acela, în exces, este rău pe termen lung. Zahărul acela o să te predispună, în timp, la boli cronice, precum: obezitate, diabet, sindrom metabolic, ficat gras, boli cardiovasculare. Zahărul din energizant este echivalent cu zahărul pe care îl găsim în orice alt suc acidulat și dulce, pe care îl găsim în comerț.
Principalul rău-făcător dintr-un energizant, în cantități mari este cafeina. Cafeina este un puternic neurotransmițător, care se leagă de receptorii de adenozină și te face să fii mai alert, mai concentrat, îți dă mai multă energie, te ajută să nu simți oboseala, atunci când ești obosit.
Cand esti obosit, cafeaua mascheaza acea oboseala si te va ajuta sa te concentrezi mai departe. În mare parte, datorită cafeinei.
Cafeina îți crește și frecvența cardiacă (ritmul în care bate inima ta) și crește și tensiunea arterială, tocmai ca țesuturile tale să fie mai perfuzate și tu să poți face efortul pe care îl faci.
Cafeina e bună intr-o doză maximă recomandată, pe care e bine să nu o depășim. Doza face diferența între medicament și otravă sau între beneficiu și efecte adverse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...